Zasoutěžte si o knihu Achilleova píseň

Achilleova píseň
Kdo by neznal Achillea – významného hrdinu řeckých dějin. Kniha Achilleova píseň však nevypráví pouze o něm, ale i příběh prince Patroklose. Ten je vyhnán z království svého otce, díky čemuž se setkává s Achilleem, a právě v tom okamžiku se začne rozvíjet nejen příběh, ale i vztah.

Řecko v časech hrdinů

Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea.
Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není – silný, krásný, syn bohyně , a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy.
Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká.
Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.

 

Achilleova píseň

Autor: Madeline Millerová

Překlad: Tomáš Kačer
Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-7294-927-4

Přečtěte si více o knize Achilleova píseň, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat ukázku, nebo si přečíst náš článek o této knize.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorce

Madeline MillerováMadeline Millerová (1978) se narodila v Bostonu. Vystudovala latinu a klasickou řečtinu, poté se specializovala na adaptaci klasických textů do moderní podoby. Deset let vyučovala na střední škole latinu, klasickou řečtinu a Shakespeara. V současnosti žije, učí a píše v Cambridgi v Massachusetts. Achilleova píseň je jejím prvním románem. V roce 2012 získal cenu Orange za beletrii psanou ženami a umístil se v žebříčku bestsellerů New York Times. V současnosti se překládá do více než dvaceti jazyků.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Ukázka z knihy

Můj otec byl král a syn králů. Jako většina z nás byl malého vzrůstu, stavěný jako býk, ramenatý. S maminkou se oženil, když jí bylo čtrnáct, a před kněžkou přísahal, že s ní zplodí potomky. Byla to dobrá nevěsta: jelikož byla jediným dítětem, majetek jejího otce jednou připadne jejímu manželovi.
Že je prostoduchá, zjistil teprve p svatbě. Její otec ji až do obřadu pečlivě schovával za závojem a můj otec se mu podvolil. Říká se, že když maminčin závoj konečně nadzvedli, usmála se. Tak se poznalo, jak hrozně je hloupá. Nevěsty se nikdy neusmívaly.
Když porodila mě, chlapce, vyškubli mě z její náruče a podali chůvě. Porodní bába mamince ze soucitu podstrčila polštář. Maminka jej objala. Zřejmě si nevšimla, že mě vyměnili.
Brzy se začalo vyjevovat, jakým zklamáním pro všechny budu: byl jsem malý, slabý. Neuměl jsem rychle běhat. Nebyl jsem silný. Neuměl jsem zpívat. To nejlepší, co se o mně dalo říct, bylo, že jsem nebýval často nemocný. Zatímco moji vrstevníci trpěli nachlazeními a chytávala je řeč, já jsem zůstával nedotčený. V otci to ovšem vzbuzovalo podezření. Co když mu mě někdo podstrčil? Co kdybych nebyl lidské dítě? Vždycky, když se na mě podíval, mračil se. Pod jeho pohledem se mi roztřásly ruce. A stejně tak mamince, ta se vždycky polila vínem. (str. 9)

 

Vyhrajte knihu Achilleova píseň

Historický román, který by se dal označit jako moderní Iliada, vás zavede do starověkého Řecka a mimo jiné i na bojiště trojské války. Překvapivě v příběhu Achillea a prince Patrokla najdete nejen přátelství, ale i lásku. Jak tomu dojde a zda má tato láska šanci, se dozvíte v knize Achilleova píseň.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou právě knihu Achilleova píseň vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Achilleova píseň
probíhá od 29. ledna do 11. února 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Achilleova píseň

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAchilleova píseň

Millerová, Madeline

Host, 2014

Napsat komentář