Knížka bez písmenek

Kouzelný polštář
Už jste viděli knihu, která neobsahuje ani ten nejkratší kousek textu? Že neviděli? Opravdu existuje. A skrývá v sobě neobyčejné dobrodružství.

Snad všechny děti, které ještě neumějí samy číst, se před spaním dožadují pohádky na dobrou noc. Jakmile však maminka, tatínek, babička, dědeček nebo starší sourozenec otevře knížku a nadechne se ke čtení, přeruší ho malý posluchač a začne do překvapivých detailů popisovat, co dělají postavy na obrázku, jak se jmenují, jak vypadají a jestli jsou hodné nebo zlé, poté se přesune k vyprávění děje několika následujících stránek a svůj proslov završí otázkou, proč má vodník zrovna zelené oblečení, kde princezna přišla k tak dlouhým vlasům nebo proč se z ropuchy po polibku stane krásný princ. Nejisté odpovědi zaskočených předčítačů pak vzbuzují další a další otázky a na samotný text knížky mnohdy vůbec nedojde. Některé děti si vystačí jen se svou fantazií a zvídavostí.

A právě takovým dětem a jejich rodičům je určena nová knížka z nakladatelství Argo.  Jmenuje se Kouzelný polštář a její autorka Kateřina Sechovcová v ní kromě úvodního poděkování nepoužila ani jediné slovo. K vyprávění jí slouží pouze obrázky. Vznikl tak jakýsi komiks bez bublin, díky němuž děti nejsou odkázány na dospělé, kteří umí číst, ale mohou vyprávět samy.

Příběh knížky je zasazen do světa, který každé dítě dobře zná, do světa peřin, polštářů a maminčiny sukně. Jednoho večera, když malý chlapec poslouchá pohádku na dobrou noc, jedna z kočiček vyšitých na jeho polštáři obživne. Přeskočí mamince na klín a začne si hrát s puntíkem z její sukně. Ten jí však uteče na peřinu, a když se tam za ním kočička pustí, málem skončí v zubech zlého psa. Co bude dál? Podaří se kočičce vrátit zpátky do bezpečí polštáře? Vaše děti vám to povědí.

Kromě skvělého výtvarného ztvárnění příběhu, které vám umožní vyměnit si s dítětem role, na chvíli se stát posluchačem a nechat se strhnout do světa fantazie, kterému jste možná již odrostli, je kniha pozoruhodná ještě z jednoho důvodu. Název Kouzelný polštář neodkazuje jenom k jejímu obsahu, ale také k její podobě. Měkká, látkou potažená knížka potištěná barevnými kočičkami totiž jako polštář i vypadá. A když navíc takový polštář skrývá obrázky a pohádkový příběh, musí určitě být kouzelný.

A kdo ví, třeba jednou, až zhasnete lampu v dětském pokoji, vyskočí z obalu knížky jedna z kočiček a vydá se za svým vlastním dobrodružstvím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelný polštář

Sechovcová, Kateřina

Argo, 2013

Napsat komentář