Stojí za vraždami vlkodlak?

zlaty vlk
Děj netradičního polského románu je zasazen do prostředí naopak velmi tradičního haličského maloměsta za doby Rakouska-Uherska. Poklidný až nudný život tamějších obyvatel končí ve chvíli, kdy se na scéně objeví tajemná vraždící bestie.


Autorem knihy Zlatý vlk, kterou vydalo nakladatelství Host roku 2013, je polský spisovatel kriminálních románů Bartłomiej Rychter, jenž se ve svých knihách orientuje na každodenní život a poměry v haličské provincii na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Rychter vystudoval ekonomiku v Sanoku, v němž se roku 1978 narodil. Poté absolvoval na University of Rzeszów právnickou fakultu. Působil v advokátních firmách a ve společnosti na vymáhání pohledávek. Nyní pracuje jako bankovní manažer v Sanoku.

Roku 2007 Rychter debutoval románem Kurs do Genewy (Směr Ženeva), jenž byl nominován na cenu Nagroda Wielkiego Kalibru za nejlepší kriminální román roku 2007. Zlatý vlk je druhým dílem tohoto autora a zároveň jeho první knihou, jež byla přeložena do češtiny. V minulém roce vyšla prozatím poslední Rychterova kniha, nesoucí název Ostatní dzień lipca (Poslední červencový den).

Píše se rok 1896. Život v Sanoku, naprosto průměrném haličském městečku, teče poklidně a monotónně. O to více jsou místní lidé znepokojeni hrozivou událostí. Jeden z vážených občanů je nalezen mrtev u zdi kláštera. Na zavražděném těle jsou stopy po zubech a drápech jakési tajemné bestie. Mezi obyvateli městečka se začínají šířit různé více či méně pravdě se blížící klepy.

Oficiální teorie, podle které oběť zemřela po útoku divokých psů, se ze začátku jeví jako pravděpodobná, dokud nedojde k další vraždě. Mrtvola občana, patřícího opět mezi elitu městečka, je nalezena v domě, přičemž je velice nepravděpodobné, že by se nějaký pes vplížil do ložnice oběti. Na měšťany padá temný strach. Klepy se šíří přímo bleskovou rychlostí a dominuje v nich jedno děsivé slovo. Vlkodlak.

Teoriím o vlkodlakovi přitakává fakt, že pokousané a podrápané oběti měly na tělech zároveň čerstvé modřiny od mužských dlaní. Napůl vlk a napůl člověk… Občané Sanoku si neumějí představit nic děsivějšího. Racionální vyšetřování podivných událostí v prostředí, kde stále ještě převládají pověry plné magie a temné předsudky, je velice obtížné. Je třeba dopadnout pachatele a uklidnit atmosféru v zapadlém městečku dříve, než jeho obyvatelé vezmou spravedlnost do svých rukou.

Hlavní postavou mysteriózního příběhu je Borys Pasternak, soukromý učitel. Borys má zvláštní dar, díky kterému může vidět to, co jiní lidé ne. Tento dar se však ukáže být jako velmi dvojsečná zbraň…

Autor ve své knize dokázal pozoruhodně dobře vystihnout atmosféru zapadlého haličského městečka na konci devatenáctého století. Čtenář se prostřednictvím jeho barvitých popisů dostane pod kůži místních obyvatel, kteří jsou pověrčiví a ochotní uvěřit na čáry a jiné nadpřirozené jevy. Díky tomu, že polský Sanok byl v předkládané době jednou velkou mozaikou různých národností, kultur a náboženských vyznání, není nouze o zajímavé lidské charaktery či zápletky, jež střety tak rozdílných světů přinášejí.

Četbu si užije nejen čtenář toužící po autentickém popise historického období, ale i ti, kteří po knize sáhli v očekávání dobré detektivní zápletky. Místy až hororový příběh s postupem děje graduje, stejně jako se stupňuje i pocit napětí v čtenáři. Až do poslední chvíle není jasné, zdali jde o příběh s racionálním vysvětlením, nebo o fantastiku, což je jedna z věcí, které se mi na knize líbily nejvíce. Zlatého vlka rozhodně doporučuji všem milovníkům detektivek a strašidelných příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatý vlk

Rychter, Bartłomiej

Host, 2013

Napsat komentář