Válka o černé díry

PerexValkaOCerneDiry
Profesor Leonard Susskind ve své nové knize předkládá laické veřejnosti holografický princip a další aspekty jeho teorie strun, které jsou důležitým nástrojem pro pochopení kvantového vesmíru.

Příběh této knihy začal už v roce 1981, během odborné debaty o tom, co se stane s informacemi uloženými uvnitř černé díry, když se černá díra vypaří. Zatímco Stephen Hawking tvrdil, že informace pohlcené černou dírou jsou navždy ztraceny, Leonard Susskind byl opačného názoru, protože takový zánik informace by odporoval základním fyzikálním zákonům, a ve své knize přináší důkazy, že Hawking se mýlil. V této debatě stojí proti sobě dva vědecké přístupy: jeden zdůrazňuje relativitu, druhý se více opírá o principy kvantové mechaniky. Tento spor, který se samozřejmě neomezil jen na Susskinda s Hawkingem, vedl k rozpracování tzv. holografického principu, podle kterého by byl celý vesmír jen dvourozměrnou informační strukturou uloženou na kosmologickém horizontu. A právě holografický princip a další aspekty teorie strun jsou jádrem Susskindova výkladu. Tyto pojmy sice vypadají komplikovaně, a sám autor připouští, že „náležitým nástrojem pro porozumění kvantovému vesmíru je vysoká abstraktní matematika, která se studuje řadu let“. Ale hned dodává: „Zkusme to schválně zvládnout na několika stránkách.“

Válka o černé díry

Souboj se Stephenem Hawkingem o záchranu principů kvantové mechaniky

Autor: Leonard Susskind

Počet stran: 474
Formát: 165 x 235 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-552-7
Doporučená cena: 498 Kč

Kniha Válka o černé díry yychází v nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvími Argo a Paseka.

Již zítra se můžete těšit na ukázku z knihy.

 

O autorovi

Leonard Susskind (* 1940) je obecně považován za jednoho z otců teorie strun. Je profesorem na Stanfordově univerzitě, věnuje se strunové teorii, kvantové teorii pole, kvantové kosmologii. Válka o černé díry z roku 2008 je jeho druhou knihou určenou laickému čtenáři, předcházela jí The Cosmic Landscape: String Theory and the Illusion of Intelligent Design (Krajina kosmu: teorie strun a iluze inteligentního plánu) z roku 2005.


Nakladatelství Dokořán dosud vydalo přes 500 knižních titulů se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálka o černé díry
Souboj se Stephenem Hawkingem o záchranu principů kvantové mechaniky

Susskind, Leonard

Dokořán, 2013

Napsat komentář