Básničky a říkanky pro děti

Rikanky-jelen
Se svými dětmi jsem si četla dvě knížky plné básniček, které je ani trochu nenudily. Chcete vědět, o jakých knihách mluvím? Pak čtěte dále!     

Knihy Dědovy říkanky – ZVÍŘÁTKA a Dědovy říkanky – ABECEDA jsou obě velkého formátu. Jak formou, tak obsahem. Obě vyšly v tomto roce v nakladatelství Fragment a jsou určeny dětem od pěti let. Autorem je Michal Kraus, nádherné ilustrace vytvořil Josef Quis. Přesto, že zní malířovo jméno poněkud cize, ilustrátor je absolventem Pedagogické fakulty v Ostravě, oboru český jazyk-výtvarná výchova. Věnuje se ilustracím dětských knih, ale také animovanému filmu, hrám pro děti, kresbě, malbě i užité grafice. Názvy knih ve mně evokovaly představu, že se v nich budou nacházet jen nové básničky o zvířátkách a písmenkách doplněné pěknými ilustracemi. V knize o zvířátkách jsem očekávala rýmy se zvířátky, v druhé zase hodně slov začínajících na určitá písmenka. Byla jsem však mile překvapena, když jsem zjistila, že s oběma knížkami budu moci dělat daleko více činností než pouhé předčítání básniček. Knihu Dědovy říkanky – ZVÍŘÁTKAjsem „použila“ ke hře ještě dříve, než ji dostaly do rukou mé děti. Ty netušily, jaká zvířátka se v ní ukrývají, a protože jsou názvy básniček tvořeny vždy jen jedním počátečním písmenem daného zvířátka, mohla jsem je nechat hádat. Po přečtení každé básničky měly za úkol říci nebo napsat (podle toho, zda již umí psát nebo ne), o jakém zvířátku básnička je. Kočku, psa, žábu nebo prase uhodly hned. Složitější bylo přijít na leguána, mravence, sviště nebo lachtana. V některých případech bylo důležité všimnout si i detailů, protože například mléko může dávat koza i kráva, jméno Róza a mečení však patří pouze ke koze. Kromě zábavné hry se děti dozvěděly i mnoho zajímavého ze života zvířat. Básničky jsou věnovány zvířátkům domácím, volně u nás žijícím i těm ze zoologické zahrady. Básničky se rýmují, jsou krátké, mají dvě až tři sloky.

Ukázka z knihy Dědovy říkanky ZVÍŘÁTKA:

Z–––– Ve stádě se prohání, za svým vůdcem uhání. Vyběhá se dosyta, protáhne si kopyta. Jedna jako druhá, černobílá duha. Pruhovaná žebra, snáší dobře vedra. (str. 44)

Stejně podnětná mi připadá i kniha Dědovy říkanky – ABECEDA. Vtipné básničky skutečně obsahují spoustu slov začínajících danou hláskou, ale kromě toho, že děti seznámí s písmenkem, dávají i smysl. Jsou seřazeny podle abecedy a autor nevynechává ani složitější, ne vždy uváděné písmenko Q. U tohoto písmene vtipně upozorňuje děti na příjmení ilustrátora knihy. Za básničkami z abecedy jsou zařazeny verše, které učí děti počítat od nuly do devítky. Každá báseň charakterizuje určitou číslici: Každý má dvě oči, tři je pohádkové číslo, kdo všechno má čtyři nohy, žáci nechtějí dostávat pětku, hmyz má šest nožiček, sedmička nosí štěstí, pavouk má osm nohou a škola trvá devět let. Na závěrečné straně knihy děti najdou veselá barevná tiskací písmena celé abecedy a číslice od jedné do devíti. Poté už na ně čeká pouze obsah. Celkem padesát tři básní může obohatit slovní zásobu a přispět k výuce čtení, psaní a počítání těch nejmladších dětí. Obě publikace mohu doporučit jak rodičům předškolních dětí a nejmladších školáků, tak jejich pedagogům. Jsou zábavné a naučné.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědovy říkanky – Zvířátka

Kraus, Michal

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeDědovy říkanky – Abeceda

Kraus, Michal

Fragment, 2013

Napsat komentář