Tom Gates získal v Anglii prestižní ocenění!

tom_gates
V září uvedlo Nakladatelství Fragment zcela nového knižního hrdinu. Je jím devítiletý Tom Gates, který představuje svět kolem sebe skrze svůj deník plný humorných zápisků a vtipných kresbiček. V listopadu získal první díl série Tom Gates v Anglii cenu Roalda Dahla za rok 2011!

Toto prestižní ocenění uděluje organizace Booktrust od roku 2008 humorné literatuře pro děti a mládež. Cena má dvě věkové kategorie – za literaturu pro děti do věku šesti let a za literaturu pro děti a mládež od sedmi do čtrnácti let.
Titul Úžasný deník – Tom Gates získal cenu ve druhé kategorii a ve finále zvítězil mezi šesti nominovanými tituly.

Letošní ročník byl speciální tím, že vzrostla role dětských čtenářů. Na čtyři sta žáků z anglických škol přečetlo knihy, které se dostaly do užšího výběru, a poté vybralo v dané věkové kategorii svou nejoblíbenější. Dvě vítězné knihy získaly ocenění na základě spojení výsledků dětského hlasování a rozhodnutí odborné poroty.

Toto vítězství okomentovali předseda komise a ředitelka organizace Booktrust následovně:

„Opravdová krása a výjimečnost této knihy netkví pouze v tom, že vás donutí se smát, až vás budou bolet břišní svaly. Spočívá také v tom, jak skvěle a umně je text doplněn o neuvěřitelně vtipné ilustrace a v interakci mezi těmito ilustracemi a textem. Tato kniha je dokonalou ukázkou toho, jak vtipně psát a kreslit.“

Michael Rosen, předseda komise ceny Roald Dahl Funny Prize

„Ačkoli se letos jedná teprve o její čtvrtý ročník, literární cena Roald Dahl Funny Prize pro nejvtipnější dětské knihy se už dokázala zařadit mezi ty, jejichž výsledky jsou nejostřeji sledované. Na základě průzkumu, který jsme provedli mezi sedmiletými školáky v Anglii, víme, že 70 % z nich označuje vtipné knihy za své nejoblíbenější. Toto nové zjištění jen potvrzuje to, s čím se v Booktrustu opakovaně setkáváme – že humor v literatuře a ilustracích dokáže děti oslovit a může jim pomoci objevit krásu literatury.“

Viv Bird, ředitelka organizace Booktrust

První díl série vyšel v Nakladatelství Fragment 2. září 2011. Na druhý díl se mohou čeští čtenáři těšit již na jaře 2012!

  • Za první tři měsíce se v Anglii prodalo 18 000 výtisků!
  • Více informací o sérii naleznete na fanouškovském blogu http://tomgatesworld.blogspot.com/
  • Český překlad druhého dílu vyjde již na jaře 2012!
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚžasný deník – Tom Gates

Pichon, Liz

Fragment, 2011

Napsat komentář