Román o třech Izraelkách vychovávaných k boji

Vecnynarodsestrachynetrese
Příběh tří mladých dívek vyrůstajících ve světě plném násilí, nebezpečí a smrti, tak takový je román Věčný národ se strachy netřese. Zahrajte si v naší soutěži o jeden ze tří výtisků této pozoruhodné knihy!

Palčivá a strhující románová prvotina 

Jael, Lea a Avišag spolu vyrůstají v malém zapomenutém izraelském městečku, chodí na střední školu, která má místo tříd karavany, a píší jedna druhé do notýsků vzkazy, aby si ulevily od nudy prostupující jejich náctiletými životy. Když musí narukovat, nepředvídatelně to promění jejich životy i přátelství, které se s vypětím sil snaží udržet.

Jael cvičí elitní střelce a flirtuje s nimi, Avišag střeží hranici a pozoruje běžence, jak se vrhají na ploty z ostnatého drátu, a Lea slouží jako vojenská policistka na kontrolním stanovišti a představuje si životní příběhy lidí, které vídá den co den přecházet na druhou stranu.

Klábosí o klucích a šeptají si o stále násilnějším světě, jejž tuší kdesi mimo dohled. Bez ustání cvičí a připravují se na okamžik, který možná nikdy nepřijde. Žijí v jedinečné, jakoby zhuštěné vteřině těsně předtím, než začne jít o život.

Šani Boianjiu píše s neúnavnou energií, kousavým humorem a zarputilou inteligencí. Z jejích slov vyvstává ostře nasvícená krajina skutečnosti připomínající díla nejproslulejších kronikářů války a vojenství, a zároveň odrážející onen jedinečný čas v životě mladé ženy, kdy o všem může rozhodnout jeden jediný okamžik.

 

Věčný národ se strachy netřese

Autorka: Šani Boianjiu

Vydalo nakladatelství Jota

Počet stran: 344
Formát: 130 x 200 mm
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 21. srpna 2013

Přečtěte si více o knize Věčný národ se strachy netřese

 

Prolistujte si ukázku z knihy!

Reakce jiných spisovatelů

„Šani Boianjiu přišla na způsob, jak ukázat dopady války a národní doktríny na životy mladých Izraelců. Její téma je tedy závažné, ale než by si někdo začal myslet, že román je v jakémkoli směru těžký, spěchám zdůraznit, jak je vtipný, odzbrojující a plný života. Dokonce i když Boianjiu píše o smrti, její text kypí životem více, než lze říct o kterémkoli z mladých spisovatelů, s nimiž jsem se v posledních mnoha letech setkala.“

Nicole Kraussová, autorka románů Veliký dům a Dějiny lásky

„Nálepka ‚originální nový hlas ve světě literatury‘ se proměnila v klišé dávno předtím, než se Šani Boianjiu narodila, ale výstižněji její jedinečný a pronikavý styl snad ani charakterizovat nelze. Číst její prózu je zážitek, jako by vám řezali srdce na dva kusy obzvláště tupým nožem. Věčný národ se strachy netřese je jednou z výjimečných knih toho druhu, nad nimiž se čtenáři chce plakat, jenže ony ho nenechají.“

Etgar Keret, autor povídkových sbírek Náhle zaklepání na dveře a Posedlí Nimrodem

„Když vám někdo začne vykládat, že román je mrtev, nic neříkejte a prostě mu strčte do ruky tuhle knihu. Šani Boianjiu je obrovský talent. Zdá se skoro nemožné rozpomenout se na jinou románovou prvotinu podobně neohroženou, jako je román Věčný národ se strachy netřese. Čte se, jako by ho napsaly kulky, slzný plyn a signalizační světlice, a láska. Dožaduji se další knihy, bezodkladně!“

Alexander Chee, autor románu Edinburgh

 

Šani Boianjiu

Šani Boianjiu se narodila roku 1987 v Jeruzalémě a má za sebou dvouletou službu v izraelské armádě. Její prózy vyšly v magazínech Vice, Zoetrope: All Story a The New Yorker. Je držitelkou ceny Národní literární nadace nazvané „Pět pod pětatřicet“. Věčný národ se strachy netřese je její románovou prvotinou. V současnosti žije v Izraeli.

V říjnu tohoto roku autorka osobně navštíví Českou republiku.

(Info o autorce: Jota)

 

Vyhrajte podmanivý román Věčný národ se strachy netřese

Zajímá vás, jaký dopad může mít válka na život mladé izraelské dívky? Přečtěte si knihu Věčný národ se strachy netřese, jež podává jedinečnou výpověď o drsném světě plném násilí, strachu a smrti.

 

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, v níž tři z vás vyhrají knihu Věčný národ se strachy netřese.

Jako obvykle stačí u soutěžní otázky vybrat ze tří možností tu jedinou správnou a pak už jen správně tipovat. Hodně štěstí!

 

Soutěž o napínavý román Věčný národ se strachy netřese
běží od 2. do 15. října 2013.

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 strhující romány Věčný národ se strachy netřese

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěčný národ se strachy netřese

Boianjiu, Šani

Jota, 2013

Napsat komentář