Pojďte tvořit se Šimonem

Tvorime-a-stavime-se-Simonem
Blíží se podzim, doba, kdy nevlídné počasí a někdy i nemoci uzavřou děti doma. Jak v takových chvílích zabránit nudě? Třeba s pomocí knihy, která vám přinese spoustu nápadů.

Inspirativní kniha Tvoříme a stavíme se Šimonem je určena všem rodičům, kteří by ve svých dětech již od útlého dětství (cca od 3 let) rádi rozvíjeli jejich kreativitu, prostorové vnímání, představivost a manuální zručnost.

Trhaná koláž

Dítě ve věku dva a půl až tři roky ještě není velký malíř, ale již má své výtvarné představy, které touží zaznamenat. Navíc je to období, kdy mnohé děti vášnivě trhají vše z papíru i jiných podobných materiálů jen tak pro radost či omylem při prozkoumávání nových objektů. Napadlo nás využít tuto dětskou, ne vždy příjemnou schopnost trhání pro vytváření prvních uměleckých děl, tzv. trhaných koláží.

Plánování, představy

Maličké dítě objevuje svět. Sluníčko, stromy a keře, kytičky, řeka s parníčky, to vše je součástí kouzelného světa dětské imaginace. Však to znáte: „Maminko, namaluj mi sluníčko! A koníčka, jak běží po louce.“

Z každého vámi namalovaného obrázku se dítě upřímně raduje. Čím jsou tvary jednodušší a barvy zářivější, tím se dítěti obrázek více líbí. Navrhněte mu, že by si podobný hezký obrázek už mohlo vytvořit samo. Dohodněte se spolu na motivu, který se dá jednoduše tvarově zorazit, jako např. sluníčko, kytička či strom. Nebo jednoduchý domeček či malá plachetnice na vodě. Důležité je, aby bylo dítě výběrem nadšené a radovalo se z nadcházející činnosti.

Materiál, technika, postup

K výrobě trhaných koláží je nejlepší použít tenčí barevné papírky, které s dítěti budou snadno trhat. Pro začátek zvolte jen několik základních barev, ze kterých necháte dítě vybírat. Dále budete potřebovat čtvrtku, na kterou natrhané papírky nalepíte, a pastelky, bude-li dítě chtít koláž dotvořit.

Realizace

Nechte dítě natrhat dostatečné množství papírků od barev, které budete na obrázek potřebovat. Naprosto nezáleží na jejich tvaru a velikosti, fantazie vám oběma pomůže z jakýchkoliv papírků vyskládat to, co potřebujete. Naopak. Nerovnoměrnost a nečekané tvary dodají vaší koláži na živosti. Důležité je hlavně to, aby se dítě cítilo dobře, aby mělo z trhání tu patřičnou radost. …

Nechte dítě, aby natrhané papírky na čtvrtce rozmístilo samo. Bude-li chtít, můžete mu trochu pomoci nalézt správný tvar. Až bude dítě s obrazem spokojeno, zvedejte jeden papírek po druhém a vždy ho nechte dítě z jedné strany potřít lepidlem a umístit na správné místo.

 

Tvoříme a stavíme se Šimonem

obálka knihy Tvoříme a stavíme se Šimonem

Rozvoj kreativity pro malé výtvarníky a architekty

Autor: Pavla Parik

Vydalo nakladatelství CPress
Počet stran: 112
ISBN: 978-80-2640-118-6
Vydání: druhé

Přečtěte si více o knize Tvoříme a stavíme se Šimonem a prohlédněte si i ukázku z knihy

Kniha na svých stránkách, prostřednictvím podrobných barevných fotografií, nabízí velké množství nápaditých projektů, které se zaměřují jak na tvorbu v ploše (kreslení, vybarvování, lepení, stříhání), tak na vytváření trojrozměrných staveb (z Lega, papírových cihel i skutečného stavebního materiálu).

Kapitola zaměřená na dvojrozměrné projekty pracuje především s technikou koláže, pro kterou je zde využíván nejen papír, ale i přírodní materiál. V bloku věnovaném prostorové stavbě pak děti pracují s vlastnoručně vyrobenými papírovými „cihlami“ a nakonec i se skutečným stavebním materiálem (dřevo, cihly apod.).

V každé dílčí kapitole knihy je věnován prostor jak otázce plánování a představám o konečném výrobku, tak dobrým radám k jeho úspěšné realizaci, a nakonec autoři nezapomínají zdůraznit ani význam společné radosti rodiče a dítěte ze sdílené tvorby.

V knize naleznete projekty nejen z následujících oblastí:

  • stavby (dům, mrakodrap, ulice, město, galerie apod.)
  • zátiší (květiny, ovoce apod.)
  • přírodní scenérie (moře, krajina, rostliny apod.)
  • a mnohem více…

 


Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvoříme a stavíme se Šimonem
Rozvoj kreativity pro malé výtvarníky a architekty

Parik, Pavla

CPress, 2013

Napsat komentář