Tématické kufříky

Ukázka kufříku z Kroměřížské knihovny
Knihovna města Olomouce si připravila v oddělení pro děti a mládež velice zajímavou novinku. Tou jsou tzv. Tématické kufříky, které jsou určené pro zvídavé děti a jejich rodiče. Každý kufřík se vztahuje k určité oblasti lidského vědění, např. lidské tělo, doprava, svět zvířat atd. Kromě knih obsahuje kufřík i další didaktické pomůcky (pexeso, karty, různé figurky aj.).

Děti se tak budou moci naplno věnovat okruhu, které je zajímá, hravě a jejich rodiče tak získají i podnět, jak rozvíjet jejich zájem o věc a fantazii.

Ukázka obsahu kufříku ČAS, Knihovna Jiřího Mahena v Brně

Jelikož je pořizovací cena jednotlivých kufříků poměrně vysoká (okolo 1000 korun), může si je čtenář půjčit oproti vratné záloze a podpisu zákonného zástupce pouze na jeden měsíc. I tak knihovna věří ve velký zájem. Tato akce se započne na Dni pro dětskou knihu, tj. 26. listopadu.

Knihovna se touto akcí přidá ke spoustě dalších v České republice, které službu už nabízejí. Jako první byla knihovna v Kroměříži, která kufříky začala nabízet v říjnu loňského roku, Jihlava v březnu letošního roku, v Brně funguje od června, v Ostravě od července, ve Valašském Meziřící od října a Hodonín začal v listopadu.

Všechny knihovny si tuto novou službu i přes počáteční obavy pochvalují. Obavy pramenily hlavně ze složení peněžní kauce, která je poměrně vysoká. Vše ale probíhá bez problémů a malí čtenáři spolu se svými rodiči si kufříky velice oblíbili.

Každá z knihoven má samozřejmě svá specifika a to i v tomto případě. Služba se liší ve výši vratné kauce či v tématech, na která jsou kufříky zaměřeny.

V Hodoníně mají kufříky zatím pouze 3 a to tyto: Princezna v zámku a podzámčí, Hrady a zámky a Baroko.

Nejvíce kufříků najdete v Kroměříži, kde jich mají už 14. A navíc půjčují kufříky zadarmo bez jakékoliv kauce.

Brno má svou sbírku také poměrně rozsáhlou. Kufříků najdete celkem 10 a děti se mají opravdu na co těšit. Mezi nejzajímavější bych zařadila Čas, Povolání, Dopravu nebo Vesmír.

Ukázka obsahu kufříku DETEKTIVOVÉ, Knihovna Jiřího Mahena v Brně

Na webových stránkách knihovny se můžete o každém kufříku dozvědět základní informace, které vám pomohou při výběru pro své dítko. Je zde uvedeno, na jaké téma je kufřík sestaven, co všechno obsahuje a ilustrační foto jeho obsahu. Navíc je u každé položky uvedena cena, aby v případě poškození či ztráty rodiče věděli, kolik peněz si mají připravit.

Zatím se však této situaci každá knihovna úspěšně vyhnula. Většina z knihoven má v plánu postupné rozšíření nabídky a to dle zájmu čtenářů.
Pokud pocházíte z výše uvedených měst a máte doma zvídavého předškoláka či mladšího školáka, určitě doporučuji navštívit knihovnu se svým potomkem a vybrat kufřík podle jeho představ. A co vy víte, třeba se rádi vrátíte do dětských let a budete se vzdělávat spolu.

 

Za poskytnutí fotografií děkujeme knihovně v Kroměříži (náhledový obrázek) a Knihovně Jiřího Mahena (obrázky v textu).

Doporučení:
Share

Napsat komentář