I výjevy z všedního života lze vyfotit originálně

Titulka
Možná se domníváte, že skvělé snímky vytvoříte pouze tehdy, pokud budete fotit neobvyklé scény. Profesionální fotograf Simon Bond vám však ukáže, že objektem zájmu se mohou stát i věci nebo situace, se kterými se běžně setkáváte.

Pro britského fotografa Simona Bonda je typické, že dokáže pořídit poutavé snímky i na místech, jež na první pohled působí všedně a nezajímavě. Své zkušenosti s takto tematicky zaměřenými fotografiemi sepsal do publikace Neobyčejné snímky obyčejných scén, kterou u nás vydalo nakladatelství Zoner Press. Jelikož posledních pět let strávil Simon Bond cestováním po Asii a nyní žije se svou ženou v Jižní Koreji, většina uvedených fotografií je z asijského prostředí.

Kniha se skládá ze šesti hlavních kapitol – Základy: Vybavení, Jak z obyčejného udělat neobyčejné, Techniky proměny, Objevování světa s fotoaparátem, Postprodukce a Organizace a prezentace. Každou z nich tvoří řada podtémat, v nichž se autor jednotlivými jevy podrobně zabývá a ilustruje je na svých fotografiích.

Jak už název první kapitoly napovídá, v úvodu publikace se Bond věnuje základnímu příslušenství, jež je pro fotografování zapotřebí. Na rozdíl od některých svých kolegů neuvádí nekonečný výčet vybavení, ale zmiňuje jen to, které sám běžně používá a považuje za užitečné, což ocení nejeden začátečník nebo mírně pokročilý fotograf, jenž potřebuje s výběrem příslušenství poradit. Autor však neopomíná dodat, že mnohem více než na druhu fotoaparátu záleží na samotném fotografovi, který je při tvorbě snímků nejdůležitějším činitelem, s čímž nemohu než souhlasit.

V části pojmenované Jak z obyčejného udělat neobyčejné Bond uvádí několik desítek snímků, jež stručně popisuje, a radí, jak podobně všední scény vyfotit tak, aby byly něčím zajímavé a upoutaly příjemcovu pozornost.

Velmi dobře zpracovaná je podkapitola Rozbory, ve které vám autor na svých snímcích ukazuje, jak lze uchopit témata, jako jsou například staveniště, městská zástavba, deštníky nebo okraje vozovky. Kromě rad ohledně délky expozice nebo clonového čísla zde Bond doporučuje i techniky, jež můžete pro konkrétní fotografie použít.

Na tuto část navazuje kapitola Technické proměny, v níž všechny zmíněné způsoby fotografování autor stručně a srozumitelně vysvětluje. Najdete zde klasické metody, jako je focení siluet, používání linií či odrazných ploch, ale i „Zoom burst“, bokeh, malování světlem (tzv. Light painting) nebo v poslední době oblíbenou techniku HDR.

Pokud stále nemáte jasno, kde hledat vhodné objekty pro fotografování, s tímto problémem vám Bond pomůže v kapitole nazvané Objevování světa s fotoaparátem. Autor vám zde také poradí, kdy je vhodné si zajít před samotným focením na předběžný průzkum terénu a jak si poradit ve chvíli, kdy vašemu snímku chybí optické těžiště nebo příběh, na nějž se klade velký důraz hlavně v reportážní fotografii. Pro dobrý snímek však nemusíte chodit daleko, podkapitola Doma a Sousedství vám ukáže, že spousta zajímavých objektů se často nachází přímo před vámi.

Předposlední část se zabývá úpravami fotografií na počítači. Pokud vlastníte Photoshop či nějaký jiný program na doladění snímků, můžete si pod autorovým vedením vyzkoušet, jak vytvořit z barevného snímku černobílý, jak zvýraznit konkrétní barvy nebo zvýšit kontrast.

Neméně praktická je i poslední kapitola věnující se organizaci a prezentaci snímků. Bond zde svým čtenářům radí, jak si mají svá díla chránit a co všechno by mělo předcházet jejich prezentaci ať už před přáteli, na sociální síti, nebo na vlastním webu.

Celkově tato publikace patří k jedněm z nejlepších knih, které se fotografiemi zabývají. Simon Bond poskytuje širokou škálu metod, jimiž lze i běžnou scénu ozvláštnit, mnohdy uvádí i technické parametry, jako je clonové číslo, ohnisková vzdálenost nebo délka expozice.

Kniha Neobyčejné snímky obyčejných scén je plná skvělých nápadů a užitečných rad, které by se mohly hodit jak začátečníkovi, tak i pokročilejšímu fotografovi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeobyčejné snímky obyčejných scén
Výjimečná fotografie z kteréhokoliv místa

Bond, Simon

Zoner Press, 2012

Napsat komentář