Honba za brutálním vrahem začíná…

1115700_18777081
Bezstarostné léto na ostrově naplněném sluncem a nádhernou přírodou se mění v noční můru. Vrah si vyhlíží svou další oběť…

Häkan Östlundh se řadí mezi deset nejčtenějších švédských autorů detektivních románů. Tento úspěch mu zaručila série o kriminalistovi Fredriku Bromanovi, který se s rodinou přestěhoval do malé vesničky na ostrově Gotland. Prvním z řady příběhů je titul Zápach odlivu, který vydalo koncem loňského roku nakladatelství Baronet.

Fredrik si chce užívat poklidných dnů se svou rodinou. Nepředpokládá, že by se zrovna na Gotlandu mělo přihodit něco závažného. Zavolá mu ale kolegyně Gunilla Borgová z policejní stanice v Hemse, že u přístavu v Ronehammu došlo k vloupání do chatky. Na místě bylo nalezeno mrtvé a rozpárané jehně. Fredrik tomu nepřikládá velký význam, spíše se mu celá věc jeví jako spor mezi sousedy. Borgová ale trvá na přešetření kriminálkou. A pak se stane vražda. V boxu na střeše auta je nalezeno tělo rozpárané od krku do rozkroku stejně jako zvíře. Má mezi sebou souvislost vražda člověka a zabití jehněte? Před Fredrikem leží daleko složitější případ, než by jej původně napadlo. Vrah je totiž možná až nebezpečně blízko…

Hned od začátku vás autor vtáhne do děje. Od první stránky budete nedočkavě očekávat další události. Dokáže vytvořit myšlenku, která zaujme natolik, že se u vás projeví absolutní nedočkavost, co bude následovat.

Häkan Östlundh má vynikající schopnost přiblížit čtenáři postavy z jejich nejdetailnějších pohledů a to tak, že ani na chvilku nebude svým vyprávěním nudit. A to i přesto, že se chvílemi jedná o skutečně delší texty. O to víc je nutné na tuto jeho schopnost upozornit, neboť žádné nudné pasáže, kdy máte chuť nějakou stránku přeskočit, tu nenajdete.

Zajímavá je postava hlavního hrdiny, policisty Fredrika Bromana. Je to vlastně protipól těch detektivů, kteří nám jsou představováni v řadě severských detektivek. Fredrik je pozitivní člověk. Hned po ránu je čilý a plný života, neutápí se v alkoholu a peníze neutrácí v barech s dívkami pochybné pověsti. Miluje svou ženu Ninni a své děti. Chce pro ně jen to nejlepší. I když se v jejich partnerském životě poslední dobou vyskytují menší problémy v otázce sexu, Fredrik vyřešení nechává času. Zkrátka z něj po celou dobu čiší pozitivní atmosféra.

Autor dokáže perfektně propojit detektivku s příběhem postav, kdy se zaměřuje hlavně na členy vyšetřovacího týmu. Ukazuje na jejich charaktery, vypráví s nadhledem a neodpouští si ani ironické poznámky na adresu svých hrdinů. Román tím získává docela jiný, zajímavý náhled. Ve skvěle propracovaném ději hojně využívá dialogů, kterým dává více prostoru než popisům prostředí, což je opět další z faktů, jimiž se odlišuje od řady detektivek pocházejících ze severu Evropy.

Co mě trochu zklamalo, byl nejasně určený motiv pachatele. Vysvětlení bylo pochybné, možná bych řekla i podivné, pro detektivku ne zrovna nejvhodnější. I přesto bych ale Zápach odlivu ohodnotila velice kladně. Jde o skvělé čtení pro všechny fanoušky napínavého žánru, jež rozhodně nezklame. Nenajdete v něm sice žádné složité literární kompozice, to ale stále nevylučuje možnost strávit příjemný večer s dobře napsaným kriminálním příběhem, jemuž uděluji devět hvězdiček z deseti, a těším se na další případ Fredrika Bromana, ve kterém by se měl ještě letos z hlubin vynořit Potápěč

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZápach odlivu

Östlundh, Hakan

Baronet, 2012

Honba za brutálním vrahem začíná… - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Iveta Pešková Ivča napsal:

    ABO, děkuji za komentář. Ta kniha je opravdu moc dobrá, za přečtení určitě stojí. Já ji na svém pomyslném žebříčku oblíbenosti severských detektivek zařadila hodně vysoko:-)

  2. Alena Badinová ABA napsal:

    Ivko,
    to vypadá moc zajímavě..a jelikož vnímáme alespoň detektivky podobně, tak se asi po ní podívám. Díky za tip :)

Napsat komentář