Co skrývají hradní zdi?

1187289_70713918
Stavby, které se tyčí na kdysi důležitých křižovatkách obchodních cest, chránící své obyvatele před nájezdy nechtěných návštěvníků, jsou v dnešní době turisty asi nejvíce vyhledávanými památkami dob dávno minulých. Začtěte se do jejich příběhů…

V roce 2011 vydalo nakladatelství Plot zajímavě pojatou knihu scénáristky a spisovatelky Magdaleny Wagnerové Tajemství zřícenin v Čechách a na Moravě. V loňském roce na ni autorka volně navázala titulem Tajemná historie hradů v Čechách a na Moravě. V tomto nakladatelství vyšlo již několik jejích publikací, všechny se týkají převážně historie, pověstí či legend, vycházejících z naší minulosti.

Podle mě je velmi těžké napsat knihu o významných historických budovách, jež by čtenáře zaujala,­­ neboť podobných lze najít na pultech knihkupectví nespočet. Vybrat z nich takovou, která bude něčím výjimečná, se tak jeví jako téměř nemožné. Magdalena Wagnerová se ale svým pojetím liší, protože přibližuje časy dávno minulé z trochu jiného pohledu. V jejím díle nenajde čtenář žádný soupis suchopárných, encyklopedických statí. Publikace je naplněna příběhy osob, které byly nějakým vztahem spojeny s danými památkami. Přibližuje velmi čtivou formou život, který kdysi panoval na hradech i v podhradí. Nabízí zcela nenásilně možnost, aby se čtenář zamyslel nad tím, jaké byly dřívější doby. Nechybí samozřejmě ale ani v krátkosti shrnutá základní dějepisná fakta, která tu jsou ale podána spíše jako dodatek, přibližující časovou osu a faktografické údaje.

A protože každý hrad má svou legendu, kterou s tak velkou chutí vyprávějí průvodci návštěvníkům, tvoří pověsti základ vyprávění Magdaleny Wagnerové. Vzhledem k tomu, že její líčení dob dávno minulých je zpracováno ve velmi dobrém stylu a poutavě, nepochybuji, že jej ocení nejen ti, kteří se chtějí třeba jen pobavit nad zkazkami vyprávěnými po staletí. Autorka líčí kratší povídky z tehdejšího života, založené na reálných údajích, jež jsou propleteny s pověstmi více či méně smyšlenými. Úžasný je styl Magdaleny Wagnerové, její schopnost vytvořit přesvědčivou atmosféru, což podle mě vychází především z jejího zájmu o minulost.

Velkou radost udělá publikace těm, jež se chystají na výlet a hledají vhodný tip, kam vyrazit. Kniha je totiž také skvělým průvodcem po českých a moravských hradech. Na více jak sto šedesáti stranách najdou výletníci několik desítek památek, které rozhodně stojí za návštěvu. Pro přehlednost jsou rozděleny podle krajů, nejvíce se autorka věnuje Čechám. Moravě je věnována jen jedna kapitola, navíc spojená s oblastí východních Čech.

Efektní je celkové zpracování titulu. Lesklý křídový papír a velký počet barevných, kvalitních fotografií činí z této publikace knihu, která je rovněž vhodná i jako dárek pro milovníka naší historie či nadšeného turisty.

Každý tip je navíc doplněn souřadnicemi GPS pro snadnější vyhledávání. Domnívám se ale, že některým čtenářům by tu mohly chybět některé konkrétnější údaje týkající se bližšího popisu míst.

Kniha je vhodným doplňkem k faktograficky pojatým  knihám, podávajícím reálný pohled na památky vycházející z naší historie. Dílo Magdaleny Wagnerové jim nebude konkurovat, bude je významně doplňovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemná historie hradů v Čechách a na Moravě

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2012

Napsat komentář