Expedice Kolumbus na cestě do minulosti

kolumbus
Další pokračování dobrodružných výprav zanese Miki a Tina až do vzdáleného středověku. Proč se tam vydali? A jak nebezpečná je jejich cesta? Na tyto otázky najdou děti odpověď v dalším díle Expedice Kolumbus.

Další, volně navazující pokračování dobrodružných výprav dvou sourozenců Expedice Kolumbus vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment s názvem Tajemství hradu. Autorem je rakouský spisovatel Thomas C. Brezina, známý hlavně mezi mládeží, na kterou se především orientuje. Knihu přeložila Dagmar Steidlová.

Příběh Miki a Tina začíná ve chvíli, kdy se se svým tatínkem a tetou vydají na obyčejný výlet, jehož cílem je hrad Medvědí skála. Ve chvíli, kdy jim ale hradní pán začne vyprávět různé strašidelné historky vážící se k hradu, jejich tatínek beze stopy zmizí. Stále ale slyší jeho hlas z různých zákoutí hradu. Aby ho našli a zachránili, musí se vydat na nebezpečnou cestu do minulosti, do doby středověku, aby odhalili tajemství Medvědí skály a tím i osvobodili svého tatínka. V cestě jim pomůže jejich badatelská loď s názvem Kolumbus.

Kniha, která by mohla vyniknout zajímavým příběhem, se ale bohužel v podání Thomase Breziny mění v podivné vyprávění. Chvílemi nebude čtenář vůbec vědět, co se vlastně děje, vyprávění je velice krkolomné, řekla bych až zmatené. Znamená to, že se bude muset dítě vrátit při čtení většinou o několik řádek či stran zpět a přečíst text znovu. I tak je ale příběh nezáživný, neatraktivně podaný a bohužel i dost nudný. Co by se dalo od knihy pro větší školáky očekávat, je akčnost a strhující děj. Byť se o to autor evidentně snažil, výsledek je na druhé straně. Je to škoda. Četla jsem od tohoto spisovatele již knihu z edice Brána času, která vypráví také o cestě do středověku, a i když mě rovněž výrazně neoslnila, rozhodně je na tom v porovnání o hodně lépe než Expedice Kolumbus.

Co je ale důležité zvýraznit, je fakt, že je kniha doslova nabita informacemi o středověku. Malí čtenáři se dozví skutečně mnoho informací o hradech, jejich architektuře a životě lidí, kteří je obývali. Zajímavě pojaté jsou pasáže věnující se popisu například pojmu rytířská čest, jak vlastně vypadalo a jak se oblékalo brnění a samozřejmě i spoustu dalších, někdy obecně známých faktů. Zpracování této oblasti se mi velmi líbilo. Autor seznámení s těmito pojmy nenechal pouze na textu, ale vše je objasňováno v barevně odlišených polích, navíc s názornými ilustracemi. To jistě zaujme čtenáře a knize alespoň trochu zvedá prestiž, co se týká kvality textu.

Kniha je opět interaktivní. Děti tu najdou lupu a barevné čtecí sklíčko, s pomocí kterých budou v knize řešit hádanky. Aby se dozvěděly, zda na ně odpověděly správně, pomůže jim v tom opět lupa – odpovědi jsou psány obráceně.

Po pravdě musím říci, že mě, dospělého čtenáře, vyhledávání odpovědí na hádanky zdržovalo, špatně se mi pak navazovalo na samotný děj, který byl, jak jsem se zmiňovala, sám o sobě velmi krkolomný. Knihu jsem ale četla se svým synovcem, kterému tento můj problém evidentně nevadil. Naopak se výrazně bavil. V tom případě tedy kniha kombinovaná s interaktivní naučnou hrou splnila svůj účel.

Příběh je určen pro děti nad jedenáct let a určitě je vhodnější spíš pro kluky. I když je nezajímavý, doporučila bych jej pro výše řečené seznámení s historií.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExpedice Kolumbus – Tajemství hradu

Thomas Brezina

Fragment

Napsat komentář