Pod rouškou tmy

Amélie a tma
Pojďte nakouknout do světa fantazie. Zkuste se vžít do pocitů matky a její dcery, jimž se před dlouhými 122 lety zastavil čas. Žijí v zapomenutém domě plném koček, dlouhé vlasy se jim lesknou jako černé hedvábí a bojí se poznat svět venku.

Amélie (zkráceně Amy) je hlavní postavou knihy Amélie a tma. Jde o první publikaci pro děti od známé spisovatelky fantasy žánru Petry Neomillnerové. Za sebe musím napsat, že mě kniha nadchla.

Amélii je 12 let. Ráda jezdí na kole. To je velké, černé a těžké. Nejen její kolo, ale také černé oblečení, starý dům a způsob života je úplně jiný než ten barevný, který žijí její vrstevníci. Amy a její mamince se zastavil čas v 19. století, kdy se utopily při povodni v řece Vltavě. Dodnes si pamatuje hukot vody a mámin hlas. Tato tragická událost je zmiňována jen okrajově, přesto mi během čtení běhal mráz po zádech. Od té doby jsou z nich duchové. Amy je ve věku, kdy ji fascinuje oblečení (obyčejné tričko a džíny), moderní jízdní kolo… Je to normální dvanáctiletá holka, jenom z roku 1890. Amélie do školy nechodí. Jako duch ztratí barvu, sotva na ni zasvítí slunce, ruce má jako z ledu. Moc ráda by uvítala ve svém životě jakoukoliv změnu, jen aby se ve starém domě s kočičkou na klíně neukousala nudou. Taková příležitost se jí naskytne jednou v noci, kdy se u řeky seznámí se stejně starou Markétou. Ta je venku v docela neobvyklou dobu a sama má dost problémů. Stanou se z nich nejlepší kamarádky, i když každá je z tak trochu jiného světa. Améliina matka dívku přijímá i v domě. Nic se ale nemění na tom, že okolní svět jí nadále připadá nebezpečný a straní se ho. Améliina matka jako operní pěvkyně učí Markétu zpívat a celý jejich život by plynul v poklidu jako dosavadních 122 let, kdyby jednoho dne nezačali v domě cizí lidé vyměřovat… Amélie s maminkou potřebují pomoc z vnějšího světa. Jak se s danou situací vypořádají?  Ztratí střechu nad hlavou a své mnohaleté útočiště? Pomůže někdo duchům? Na rozehraných strunách příběhu si můžete přečíst zajímavé rozuzlení jejich nelehké situace.

Příběh vypráví střídavě Amélie a Markéta. Text, který říká Amélie, je vytištěn normálním písmem, Markétin tučným. Velmi působivé jsou hrůzostrašné ilustrace Lubomíra Kupčíka. Černovlasým duchům Amélie a její matky propůjčil velmi uhrančivé pohledy, zajímavé je i velké množství různě rozmístěných obrázků černých koček v rozličných pózách. Celá publikace na mě působí tajemně. Doporučila bych ji dospívajícím dívkám, které mají rády neobyčejné fantazijní příběhy. Přečíst si ji mohou samozřejmě i dospělí, publikace má své kouzlo i pro starší čtenáře. Titul vydalo nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media v Praze roku 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmélie a tma

Neomillnerová, Petra

Albatros, 2012

Napsat komentář