Jak pohádky naučí děti abecedu

Hravá písmenová škola
Do rukou se mi dostala pohádková knížka. Pohádky v ní ale nejsou ledajaké. Stěžejní roli má vždy jedno písmenko abecedy. Každé se představí tak hezkým způsobem, že vašim dětem zůstane navždy vryto do paměti.

Titulů, které se snaží procvičovat s malými školáky abecedu, je spousta. V naší knihovně se těsná hned několik takových publikací. Jsou v nich většinou obrázky začínající určitým písmenem, říkanky a otázky. Hravá písmenková škola obsahuje všechny tyto náležitosti a v mém žebříčku naučných knih pro děti zaujímá přední místo. Řadím ji tam proto, že má systém. Málokterá publikace je tak hezky vypracovaná jako tato. Autorce Zuzaně Pospíšilové se podařilo vytvořit knížku, podle níž se malí čtenáři mohou velká písmena tiskací abecedy opravdu naučit a zapamatovat si je, čímž rozhodně splňuje svůj úkol.

Jednotlivé kapitoly jsou nazvány podle abecedních písmen. Začínají písmenem A a končí písmenem Ž. Nejsou tedy vynechána písmena s háčky. Každá z kapitol má dané schéma: Začíná krátkou pohádkou o určité hlásce – její délka je maximálně na jednu stranu knihy.V příběhu se děti dočtou, čím může být určité písmenko užitečné (A ze sebe udělá stříšku pro pejska, D hříbku dubovému nahradí ukopnutý klobouček, Ď udělá kolébku pro uplakané miminko, C se představí jako ouško od hrníčku, písmenem R si roztržitý pán odemkne dveře, J pomůže dědečkovi místo zlomené hole, K poslouží pavoučkovi jako základ pro stavbu pavučiny,…). Dojemný příběh si čtenáři snadno zapamatují a spolu s ním i tvar dané hlásky. Pod každou pohádkou rodiče najdou doplňující otázku nebo praktický úkol vztahující se k textu. Následující strana začíná básničkou. Naleznete v ní spoustu slov začínajících na procvičované písmeno nebo slov, které ho obsahují. Říkanka je doplněna ilustrací, která slouží zároveň k plnění úkolů. Ty jsou sepsány pod obrázkem. Děti mají zpravidla vyhledávat hlásky v napsaných slovech, sestavovat nová slova z rozložených hlásek, ale také odpovídat na vědomostní dotazy (například: Co maminka dává do štrůdlu? Které plody kromě fazolí zrají také v lusku? Jaký tvar může mít Měsíc? Které části těla začínají písmenem R? Jaký je rozdíl mezi tramvají a trolejbusem? Co všechno může být vyrobeno z papíru?) Líbí se mi, že otázky jsou podnětné a dávají možnost rozvíjet debatu mnoha směry, nejen poznávat abecedu.

Pěkné ilustrace jsou dílem Jany Valentovičové. Každá hláska má svůj veselý „portrét“ a v obrázcích k básničkám najdete hodně zajímavých detailů. Poučnou a přitom přitažlivou publikaci mohu jen a jen doporučit. Myslím, že může být dobrým pomocníkem pro všechny předškolní děti. Vydalo ji nakladatelství Grada v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHravá písmenková škola

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

Napsat komentář