Vyhrajte balík knih od Valji Stýblové!

tstlfja
Máte rádi životopisné romány? Pak jsme právě pro vás připravili novou soutěž! Od knihkupectví Knihcentrum.cz můžete získat 4 knihy Valji Stýblové.

Valja Stýblová: Lužanská mše I.

V psychologicky citlivém vyprávění se Valja Stýblová soustředila na začátek Hlávkovy životní dráhy, kdy se velmi mladý prosadil mezi významné evropské architekty a podnikal dobrodružné cesty za poznáním i kvůli realizaci vlastních projektů do Itálie, západní Evropy a na západní Ukrajinu, kde postavil monumentální sídlo metropolity východní církve v Černovcích. Z toho důvodu také dlouho odkládal svatbu s Marinkou Čermákovou, jako by se obával, že velká láska ho odvede od velké architektury. Hlávka měl hluboký, až osudový vztah k matce. Ona nikdy nezapochybovala o jeho talentu a dodávala mu vždy odvahu ke smělým plánům, které by se mohly zdát až megalomanské, kdyby je Hlávka v neuvěřitelně krátkém čase neuskutečnil. Možná se mu to podařilo i proto, že vzdělaný a moudrý otec ho svou ironickou kritikou naučil pochybovat a hledat realističtější cestu k uměleckému rozletu.

Lužanská mše I.

Autor: Stýblová, Valja

Počet stran: 224

Vazba: pevná

Formát: 135 x 208 mm

Cena: 276 Kč

ISBN: 978-80-7244-332-1

Knihu si můžete objednat zde.

 

Lužanská mše II.

V druhé knize životopisného románu Lužanská mše II Ars longa o vynikajícím architektovi a největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi se Valja Stýblová soustředila na období jeho neuvěřitelné stavitelské činnosti, kdy patřil k nejžádanějším architektům a stavitelům a k zvládnutí tak velkého počtu staveb by mu nemělo stačit ani sedm životů.

Lužanská mše II.

Autor:  Stýblová, Valja

Počet stran: 256

Vazba: pevná

Formát: 135 x 207  mm

Cena: 276 Kč

ISBN: 978-80-7244-333-8

Knihu si můžete objednat zde.

 

Lužanská mše III.

V třetím dílu Lužanské mše III Musis amicus se Hlávka ocitne na obtížné životní křižovatce, kdy musí bojovat s ochrnutím. Přesto se snaží splnit své závazky z invalidního vozíku, léčí se nejdřív doma, pak v Itálii a ve francouzském Mentonu. Po devíti letech se mu podaří chorobu překonat, už se pohybuje jenom s holí. S manželkou založí nadaci na podporu české vědy a kultury. V tu dobu přijde další rána. Jeho milovaná žena Marinka zemře na tuberkulózu. Zdá se mu, že pro něj život skončil, ale znovu pozvedne hlavu. Nejprve uvažoval o tom, že prodá Lužany, zájem o ně měl sám císař jako o sídlo pro korunního prince. Hlávka se však rozhodne zámek přestavět, aby sem mohl zvát umělce a vědce a umožnit jim klidnou tvorbu a práci.

Lužanská mše III.

Autor: Stýblová, Valja

Počet stran: 240

Vazba: pevná

Formát: 136 x 208 mm

Cena: 276 Kč

ISBN: 978-80-7244-334-5

Knihu si můžete objednat zde.

 

Mecenáš v obnošené vestě

Román Mecenáš v obnošené vestě je o největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi. Jeho umělecký a osobní život od raného dětství zachytila Valja Stýblová v díle Lužanská mše. V jejím novém románu vystupuje Hlávka jako mecenáš na odpočinku, v obnošené vestě, který už má za sebou mimořádně plodný život nejen v počtu staveb, které provedl ve Vídni, Černovcích, v Praze, v Itálii a jinde. Byl také jedním z posledních výrazných architektů církevních chrámů. Vydělal svou prací architekta a stavitele pohádkové bohatství, překonal zákeřnou chorobu, která ho upoutala na invalidní vozík, a zase se postavil na vlastní nohy. Dvakrát ovdověl a žil na svém zámku v Přešticích.

Mecenáš v obnošené vestě

Autor:  Stýblová, Valja

Počet stran: 272

Vazba: pevná

Formát: 135 x 210 mm

Cena: 285 Kč

ISBN: 978-80-7244-324-6

Knihu si můžete objednat zde.

Knihy vydalo nakladatelství Šulc – Švarc, do soutěže je poskytlo internetové knihkupectví Knihcentrum.cz

O autorovi

Valja Stýblová (*1922)
Valja Stýblová, autorka psychologických románů a povídek pro děti, se narodila v roce 1922 v Charbinu v Číně. Otec byl zeměměřič a ruský legionář. Od roku 1925 žila rodina v Praze.Vlastním jménem Valentina Stýblová, rozená Kolínová. Po maturitě na reálném gymnáziu studovala hudbu, v letech 1945-50 medicínu. Od promoce až do odchodu do důchodu roku 1990 pracovala na neurologické klinice Fakultní nemocnice v Praze na Vinohradech.V roce 1958 získání kandidatury věd v oboru neurologie. Od roku 1973 byla Valja Stýblová vedoucí katedry neurologie a psychiatrie LFUK a později přednostkou obou klinik. Většina románů a povídek je postavena na konfliktu, který souvisí buď se zdravotními problémy protagonistů nebo se zdravotnickým prostředím. Ve svých prózách spojuje Stýblová prvky reportáže, osobní zpovědi, vnitřní promluvy postav s etickými reflexemi. Podle vlastních próz napsala scénáře k televizním inscenacím – např. Až bude padat hvězda (1987) – námět k filmu Sestřičky (1978), Skalpel, prosím! (1985), Rychlík z Norimberku, Nevěra – námět televizního filmu Dětinské hry dospělých.

Vyhrajte balík knih od Knihcentra!

Ve spolupráci s internetovým knihkupectvím KNIHCENTRUM.cz jsme pro vás připravili soutěž o jeden balík knih Valji Stýblové. Zapojte se a odpovězte na jednoduchou otázku!

 

Soutěžit o balík knih Valji Stýblové

můžete od 18. února do 3. března 2013 na soutěžní stránce.

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Internetové knihkupectví Knihcentrum.cz

KNIHCENTRUM.CZ nabízí sci-fi, detektivky, fantasy, učebnice, pohádky, mapy, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

www.knihcentrum.cz

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMecenáš v obnošené vestě

Stýblová Valja

Šulc-Švarc, 2012

zobrazit info o knizeLužanská mše I.

Stýblová Valja

Šulc-Švarc, 2012

zobrazit info o knizeLužanská mše II.

Stýblová Valja

Šulc-Švarc, 2012

zobrazit info o knizeLužanská mše III.

Stýblová Valja

Šulc-Švarc, 2012

Napsat komentář