Když člověk řekne životu ano

ano
Co když se někdo rozhodne říkat na všechny otázky, které dostane, velké ano? Bude to zábava, nebo jeden velký průšvih? O tom vypráví kniha, již vám představím.

Hlavní hrdina Danny Wallace je zároveň i autorem tohoto díla. Danny se jednoho rána probudí a zjistí, že by jeho život potřeboval změnu. Po rozchodu s bývalou přítelkyní uteklo již půl roku a on na všechny akce, které mu nabízejí kamarádi, vždy s radostí odpovídá ne. Myslí si, že je poměrně spokojený a to až do té chvíle, kdy potká v autobuse zajímavého člověka. Ten mu řekne prostou větu: „Říkej víc ano“. Danny ale vezme toto tvrzení za své životní krédo a začne se jím řídit.

Kniha vyšla v České republice v nakladatelství XYZ v listopadu roku 2012. Napsal ji Danny Wallace. Nese název Yesman/ Řekni ano. Byl podle ní také natočen stejnojmenný film s Jimem Carreym, který si zahrál hlavní roli.

Autor se narodil ve Skotku. Pak se s rodinou přestěhoval do Anglie. Psal recenze pro časopisy a již v 18 letech se začal zaobírat i tvorbou komedií. V pouhých 22 letech se stal producentem v BBC. V roce 2009 si vzal svou přítelkyní a v zápětí se jim narodil syn. Na svém kontě má již osm vydaných knih. V České republice bohužel zatím vyšla jen tato.

Danny Wallace se rozhodne odpovídat půl roku pouze ano. Svěří se s tím jen svému nejlepšímu kamarádovi Ianovi. Ten má zaručit, že Danny neporuší pravidla a pokud ano, stihne ho trest, který mu Ian vymyslí.

A tak začíná šílená půlroční jízda, při které hlavní hrdina prožije neskutečná dobrodružství, ale i mnohé pády a situace, ve kterých by se člověk nikdy nechtěl ocitnout. Na chvíli si představte, co by se stalo, kdybyste v jeho kůži byli vy. Co všechno člověk v takovém případě musí odkývat, obětovat, ale i získat?

Kniha se stala nejprodávanějším humoristickým románem ve Velké Británii. Myslím, že si ocenění určitě zaslouží, ale více než humor jsem v ní našla velkou inspiraci. Cítila jsem obrovský obdiv k člověku, který se rozhodl dát svůj život všanc a nechat sebou jen vláčet. Odpadla mu odpovědnost za vlastní činy, jelikož teď za něj rozhodovalo to magické slůvko ano.
Vím, že občas je jednoduší říci ne a už se věcí nezabývat. Ale víte, jaké dobrodružství můžete zažít, když řeknete pro změnu optimistické ano?

Danny tak odletí do Amsterdamu, skoro vyhraje dvacet pět tisíc, dostane se do skupinky lidí, která věří na mimozemšťany, potká i nové lidi a získá zajímavou práci. Kromě zábavy ale přichází i situace, které jsou nepříjemné a díky kterým vypadá náš hlavní hrdina tak trochu jako blázen. To k životu patří, nebo ne? Přinese mu ale nakonec jeho filozofie štěstí? To se dozvíte na stránkách této publikace.

Dílo se mi líbilo. Je optimistické a poučné. Myslím, že každý z nás by měl více říkat ano. Ano novým příležitostem, setkáním, přátelstvím, pracím i láskám. Nikdy nevíte, co se může stát, když místo ne, které vás okamžitě ujistí o tom, že žádná změna nenastane, řeknete ano, jež vám slibuje minimálně zajímavou zkušenost.

Vyzkoušejte si i vy být Yesmanem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeYesman /Řekni ano

Danny Wallace

XYZ, 2012

Napsat komentář