Audioverze přináší Keplerově Svědkyni ohně zcela novou dimenzi – více strachu a napětí

624505_96267162
Člověk celý život zapomíná, aby se jednoho dne musel rozpomenout. Stejně jako jedna z hlavních hrdinek Keplerova zatím posledního románu, jež je přinucena vybavit si chvíli, kdy byla malá, a to, co viděla, ovlivnilo celý její následující život. Ale nejen její…

Svědkyně ohně, v pořadí již třetí román manželů Ahndorilových píšících pod pseudonymem Lars Kepler, je stejně tak napínavá a nervy drásající jako Hypnotizér a Paganiniho smlouva. Všechny tři knihy vyšly v nakladatelství Host v letech 2010-2012. V audioverzi však její pochmurný děj podtrhuje příjemný bas herce a dabéra Pavla Rímského. Jeho hluboký, chraplavý hlas dodává příběhu to správné tajemno, takže když posloucháte, jak Elizabeth, jež má dozor v domě pro nezvladatelné dívky, kráčí v naprosté tmě po chodbě, přičemž vrah je jen pár metrů od ní, máte pocit, že hlavní hrdinkou jste vy.

Audioknihu se stopáží patnáct hodin a šest minut nelze poslechnout během dvou či tří dnů, jedině, že byste neměli nic jiného na práci, ale tím lépe. Knihu si tak můžete vychutnávat týden i dva a po celou dobu jste její součástí. Neustále budete přemýšlet nad tím, jak malá patnáctiletá holka dokázala zavraždit dvě ženy a unést malého chlapce… Jenže to si čtenář ani posluchač jednoduše nepřipouští, především proto, že tomu nevěří ani sám vrchní komisař, nyní kvůli pracovnímu pochybení pouze pozorovatel, Joona Linna.

A přestože je hlavní premisou najít vraha dvou žen, nejlépe tak, aby při vyšetřování nikdo jiný nezemřel, samý začátek příběhu nám naznačuje, že v knize půjde i o samotného komisaře Linnu, přesněji o jeho dřívější život, o život, který žil společně se svou ženou a malou dcerkou… Čtenáři, resp. posluchači se konečně dozví, proč trpí neustálými, téměř k zbláznění bolestivými krátkodobými migrénami a jak je možné, že žije sám, když si tento osud rozhodně dobrovolně nevybral.

Hypnotizéra a Paganiniho smlouvu vlastním v tištěné podobě, a tak jsem od Svědkyně ohně v audioverzi nic moc nečekala, jelikož jsem zastáncem klasického čtení. O to překvapenější jsem byla, když jsem si pustila prvních pár částí audioknihy. Zcela nový zážitek (poznamenávám, že příjemný) na sebe nenechal dlouho čekat a já se těšila na každou další kapitolu. Přestože si chystám knihu pořídit i v papírové verzi, k audioknize Svědkyně ohně se budu ráda vracet, a to především díky bravurnímu přednesu Pavla Rímského, strachu, který jeho hlas umocňuje, a hlavně – k mistrně psaným thrillerům „Larse Keplera“ se nelze nevracet…

 

Knihu Svědkyně ohně naleznete na www.audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvědkyně ohně (Audiokniha)

Kepler, Lars

Host, 2012

Napsat komentář