Dokážete se zasnít nad hrnkem kávy?

Obálka knihy
Nemluvíme o laciné břečce bez vůně a jakékoli chuti, ale o lahodné kvalitní kávě pro fajnšmekry. Patříte k nim? Dokážete se díky tomuto gurmánskému zážitku přenést úplně jinam? Zasnít se a na křídlech své fantazie odletět do říše touhy?

Přesně takový úkol dostali autoři povídkové knihy Příběhy ve znamení touhy od společnosti Carte Noire. Psali příběhy o přáních, a jejich sbírku nyní vydalo nakladatelství Mladá Fronta. Původně vycházely na internetu. Do úkolu se pustili Iva Frühlingová, Tomáš Hanák, Kateřina Janouchová, Halina Pawlovská, Jozef Banáš, Jaroslav Rudiš, Sára Saudková, Marek Šindelka, Klára Mandausová, Olga Feldeková, Kristína Farkašová, Jozef Heriban, Tamara Heribanová, Eva Erbaníková a Michal Hvorecký.

Možná, že všechny autory neznáte. V knize najdete kromě příběhů také jejich medailonky. Každý si vybral své téma, přemýšlel nad touhou, kávou nebo obojím. Díky tomu, že sbírku napsalo třináct autorů, má každá povídka trochu jiný styl, zcela jinou zápletku i méně či více překvapivou pointu. Některé příběhy jsou kratší, jiné delší, u některých konec už vyhlížíte, u jiných je vám líto, že je autor nerozepsal víc. Někdo napsal příběh, který se mu skutečně stal, další psali čistě podle vlastní fantazie. Většina povídek je o milostných vztazích. Asi s nimi spojujeme touhu nejčastěji, ale urputně si můžeme přát i dítě, přátelství anebo nebýt sám.

Některé z autorek a autorů jako například Kateřina Janouchová nebo Klára Mandausová mě překvapily tím, jak příjemně se mi povídka četla. Kdyby napsaly druhý díl, nebránila bych se. První z nich toužila po dceři. Porodila čtyři syny a váhala, zda být popáté těhotná. Klára Mandausová psala, jak může život ovlivnit, když ve správnou chvíli nedokážete říct tu správnou větu, i když ji znáte. Existují druhé šance? U Jozefa Heribana jsem čekala na pointu, která mě nakonec překvapila. Jeho hrdinka poprosila vesmír o ideálního muže, který se skutečně objevil. Jak to dopadne? Splnil se jí skutečně sen, nebo jde jen o iluzi?

Ale ne pro všechny povídky mám jen slova chvály. Ne všechny mají překvapivý konec nebo zajmou svým stylem. Nečekejte patnáct skvělých a úžasných příběhů, které si zamilujete. Takové všechny rozhodně nejsou.

Ocenit musím ještě skvělé fotky Sáry Saudkové. Jsou černobílé a dodávají příběhům příjemnou a klidnou atmosféru, po které většina lidí touží, když pije dobrou kávu. Na začátku každého příběhu jemně naznačí, na co se čtenář může těšit.

A snad jsem už i já dostatečně napověděla, na co se můžete těšit, pokud se začtete do Příběhů ve znamení touhy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy ve znamení touhy

Kolektiv autorů

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář