Cesta za osvobozením pohádkového království

putovani-za-pohadkoujpg
I království pohádek má svá pravidla a zákony. Co se stane, když dojde k jejich porušení?

Nejnovější knížka spisovatele Jaromíra Sypala Putování za pohádkou, která vyšla nedávno v nakladatelství Brána, provede malé čtenáře celým pohádkovým královstvím. Hlídač Nudle totiž porušil zákon. Nechtělo se mu pořád jen stát u brány, nemít žádné volno ani o víkendech a bez ustání jen hlídat vstup do země plné dětských snů a fantazie. Myslel, že se nic nestane, když si udělá pár odpočinkových dnů. Pohádková královna ví ale všechno, co se kde děje a tak musí být Nudle potrestán. Je tady ale jedna možnost, jak hlídače zachránit. Musí rozlousknout jednu z krutých smutných pohádek a přeměnit ji na tu nejkrásnější. Na cestě ho doprovází pohádkový poutník Popou a jeho pes Lumpík. Který příběh je ale ten nejkrutější a nejsmutnější? A bude vůbec jejich cesta úspěšná, když na ní číhá tolik nebezpečí?

Knížka Jaromíra Sypala je naplněna úžasnou atmosférou, plnou lásky a dobré pohody, jež doslova čiší z každé stránky, kterou otočíte. Děti se v jednotlivých pohádkách, které na sebe navazují, seznámí s celou řadou postaviček typických pro tento svět. Kromě nich autor zařadil do příběhu i modernější prvky, a to velmi vkusně a nenásilně.

Ve vyprávění jde především o seznámení dětí s dobrem a zlem, které nesmí chybět v žádném titulu tohoto žánru. Popou a Lumpík se setkávají při svém putování s řadou bytostí, jež jim chtějí pomoci, ale i s těmi, kteří by jim cestu nejraději pěkně zkomplikovali. Je to jako v reálném životě, ve kterém děti dříve či později poznají lidi podobných charakterů.

Vzhledem k tomu, že jsou pohádky v této knížce velice milé, potěší už i děti předškolního věku, které nad vyprávěním stráví s rodiči mnoho příjemných chvil. Větší děti, které již umí číst, nebo ty, jež svůj boj s písmenky teprve začínají, titul mohou využít pro první samostatné čtení. Jsou tu větší písmenka, kratší věty a mnoho dialogů, jež jsou ideální pro zvýšení pozornosti malých čtenářů.

Kapitoly nejsou nijak dlouhé, příjemné vyprávění lze využít klidně i jako čtení na dobrou noc s tím, že se děti budou těšit na další pokračování.

Nesmím opomenout nádherné hřejivé ilustrace Zdeňky Študlarové, která doprovázela svými obrázky již celou řadu dětských knížek. Její kresby jsou velice půvabné, plné barev a skvěle doplňující děj, který se v příbězích odehrává.

Ukázka z knihy

„Haf, haf, haf,“ vyhafával Lumpík a teď už běžel před Popou, který si to radostně vyšlapoval a prozpěvoval. Najednou cesta skončila a ke všemu byla uzavřena závorami. U nich stál vysoký hubený muž s vousy až na zem a na některých místech porostlý mechem, v ruce držel mohutnou lucernu a opíral se o halapartnu. Přes rameno měl pověšenou velkou tornu.

„Kdo se opovažuje budit mě z dřímoty…a ke všemu krákorá jako stará vrána?!“ ozvalo se od závor.

„To byl zpěv, pane strašáku, já zpívám, já nekrákorám!“ uvedl vše na pravou míru poutník.

„U mé staré halapartny, ono mi to ještě nadává!“ udeřila tajemná osoba halapartnou o zem. „Nejsem strašák, mé ctěné jméno je Nudle,“ hartusil vousáč.

Poutník marně zadržoval smích. „Mně říkají Popou.“

Nudle mu oplatil též smíchem. „Popou? K popukání…“

Oba se vychechtávali tomu druhému. Nudle udeřil opět halapartnou o zem a smích přestal. „Jsme pohádkový hlídač Nudle. Hlídám pohádky, které ještě nikdy nikdo neslyšel!“ (str.6-8)

Putování za pohádkou Jaromíra Sypala je další v zástupu jeho knížek, které již v nakladatelství Brána vyšly. Stejně jako u těch předchozích se jedná o velmi povedené vyprávění, jež nejen děti, ale i dospělé přenese do nádherného, uklidňujícího světa fantazie, a dá prostor ke splnění všech snů. Zcela určitě mohu titul vřele doporučit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePutování za pohádkou

Sypal, Jaromír

Brána, 2012

Napsat komentář