Věci nemusí být takové, jaké se na první pohled zdají…

medová_past_plus
Depresivní atmosféra ve strhujícím příběhu, který pohltí každého milovníka severských detektivek…

Na český knižní trh se konečně dostala kniha nekorunované královny norské detektivky. Nakladatelství Plus před nedávnou dobou vydalo titul Medová past všestranné spisovatelky Unni Lindellové. V Čechách byla jejím debutem v roce 2010 knížka pro děti Strašidýlko Nela a Noční škola. Lindellová patří k jedněm z nejúspěšnějších autorů, za svá díla obdržela i mnoho cen a uznání.

Její kriminální romány se ale řadí k těm skutečně nejžádanějším. Hlavní postavou celé série je vyšetřovatel Cato Isaksen a Maria Dahleová. Medová past vyšla v originále v roce 2007 a je vlastně první v této řadě, kdy se ke Catovi dostává Maria jako parťačka ve vyšetřování. Nutno říci, že Cato z toho není vůbec nadšený. Vrací se ze zdravotní dovolené, dobrou náladu už dávno někde ztratil a teď se má ještě otravovat s kolegyní, která je drzá a má nesnesitelného psa. Na hádky ale není čas, protože Catovi na stole přistanou podivné případy, jež spolu na první pohled nijak nesouvisí. Nejprve se ztratí sedmiletý Patrik a týden nato je autem přejeta lotyšská pracovnice jednoho velkého skladu, Elna Druziková. Jediným pojítkem je zmrzlinářský vůz a jeho řidič Wiggo Nyman, který měl údajně s Elnou nějaký vztah. Jeho matka byla zároveň poslední osobou, která viděla Patrika živého. Jde jen o náhodu, nebo je tam nějaká důležitá souvislost, která pomůže Catovi a jeho kolegům oba případy vyřešit?

Příběh hned od začátku nabírá na obrátkách, autorka se nijak nezatěžuje zdlouhavým seznamováním s hlavními postavami. Vše činí takzvaně za běhu, což je ale pro dobro věci, neboť čtenář se tak rovnou dostává do víru událostí. Sleduje několik dějových linek, které sice nejprve působí odděleně, ale jak se dá vzápětí poznat, věci nejsou takové, jakými se zdají na první pohled. Autorka ovšem nedává prostor k tomu, abyste uhodli, kdo za trestnými činy stojí. Nechá vás plout na vlnách napětí, aby pak v závěru odhalila krutou pravdu, jež je daleko horší, než byste si možná dokázali představit. Její kniha je ostatně celá prostoupena temnotou a ponurou atmosférou. Jde o příběh lidí nemajích sebemenší chuť se smát. Vypráví o depresích a podrážděnosti z každé maličkosti. Vlastně se mi tu nepodařilo najít ani ždibec, který by stál za trochu úsměvu, jenž by snad malinko odlehčil to napětí z díla čišící. Kdepak. Autorka je naprosto suverénní v tom, co píše, a do tohoto titulu prostě smích nepatří. Zabývá se psychologií svých postav, jež ukazuje právě z té stinné stránky, jako by v jejich hlavách nezbylo místečko pro malé radosti všedního dne. A to včetně psychiky duševně nemocných osob, jež v příběhu hrají docela důležitou úlohu. Nabízí tak velmi zvláštní, ale důvěryhodně vypadající pohledy do myslí lidí, kteří se vlastně mohou klidně vyskytovat i v našem okolí. Ostatně autorka je známá tím, že vychází z každodenního života. Ten ale mění ve svých knihách v temnotu a noční můru.

Unni Lindellová postupuje ladně, krok za krokem a na tři sta stránkách pomalu odhaluje spletité nitky těžkého případu, které se snaží rozplést člověk, jenž má snad ještě více práce sám se sebou. Autorka je skvělou vypravěčkou a její příběh bude bavit všechny milovníky skutečného detektivního napětí, jež se nespokojí s jedinou zápletkou, ale potřebují tahat za více konců provázků, aby je nakonec spojili v jeden jediný. Hrůzné činy mají zkrátka své hrůzné pachatele…

Cato a Maria působí jako dva protipóly. On jedná rychle, někdy až snad trochu neuváženě. Naopak ona má jasno v tom, co říká, a jedná s přehledem. Vlastně takový Mulder a Scullyová v jiném pojetí. Vzájemné antipatie musí ale odhodit do kouta a nezbývá jim než spojit své jedinečné schopnosti, protože bez nich by tento složitý případ nejspíš nikdy nevyřešili…

Medová past je jednou z nejlepších detektivek, které jsem četla a to nejen pro strhující příběh, ale i pro celkové zpracování a atmosféru, již dokázala autorka vytvořit. Proto jí dávám plných deset hvězdiček. A těším se na další knihy Unni Lindellové, které se nakladatelství Plus chystá vydat v řadě Drsný sever.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMedová past

Lindellová, Unni

Plus, 2012

Napsat komentář