Láska mění i upíry

Říše temnot - Prokleté sestry
Když šla Mary-Lynnette se svým bratrem jako každou noc pozorovat hvězdy, nenapadlo ji, že se stane svědkem zločinu. Na zahradě staré paní Burdockové uvidí tři krásné dívky, jak zakopávají do země dlouhý černý pytel. Zavraždily snad svou tetu Opal a nyní se zbavují jejího těla?

Prokleté sestry jsou volným pokračováním prvního dílu Tajemství upírů ze série Říše temnot. Obě tyto knihy u nás vydalo nakladatelství Fragment a jejich autorkou je americká spisovatelka Lisa Jane Smithová. Spisovatelčiným nejznámějším dílem je série Upíří deníky, které se staly rovněž předlohou pro stejnojmenný seriál. L. J. Smithová slaví úspěch také s trilogiemi Tajný kruh a Temné vize.

Říše temnot je všude okolo nás. Běžným smrtelníkům je nedostupná, jelikož mezi jejími příslušníky, jako jsou např. upíři, vlkodlaci a čarodějnice, platí dvě zásadní pravidla: lidé se nikdy nesmí o její existenci dozvědět a její příslušníci se nesmí zamilovat do člověka. Porušení zákona se trestá smrtí.

Upíří sestry Jeřabina, Poštolka a Nefrit přijely do malého městečka Briar Creek, aby u své tety Opal Burdockové našly vytouženou svobodu. Když konečně dorazí do jejího domu, čeká je místo uvítání strašlivé překvapení. Jejich tetu někdo probodl dřevěnou laťkou, z čehož vyplývá, že věděl, že je upírka. Zatímco dívky zakopávají Opalinu mrtvolu do jámy na zahradě, sousedka Mary-Lynnette se svým bratrem Markem přišli na nedaleký kopec pozorovat hvězdy. Dívka si jejich zvláštního počínání všimne a začne je podezřívat z vraždy paní Burdockové. Situaci zkomplikuje také nečekaný příjezd upíra Ashe, jehož úkolem je dostat sestry zpět na ostrov, ze kterého dívky před pravidly Říše temnot utekly. Podaří se zjistit, kdo je skutečným vrahem tety Opal?

Z jazykového hlediska je kniha Říše temnot – Prokleté sestry psána velmi jasně a prostě. Oproti prvnímu dílu zde najdeme mnohem více napětí a akce. Příběh má rychlejší spád, celkově je čtivější a objeví se v něm i několik vtipných scén. Bohužel, stejně jako u jedničky, má autorka problém s příliš předvídatelným dějem.

Příběh má několik hlavních hrdinů, mezi nimi nám již dobře známý Ash. Jeho charakter se na začátku knihy příliš neliší, pořád je to sobecký floutek, jenž se neštítí ničeho. Ale jakmile se setká se svou spřízněnou duší Mary-Lynnette, začne se pomaličku měnit a stává se z něj docela slušný člověk.

Mary-Lynnette miluje astronomii a každý večer tráví sledováním hvězd. Je zvídavá a touží zjistit, co se stalo její sousedce, paní Burdockové, se kterou se přátelila. Díky lásce k Ashovi objeví i některé své vlastnosti, o nichž dosud neměla ponětí.

Výraznými postavami jsou i Ashovy sestry. Moudrá hnědovláska Jeřabina, zlatovlasá Poštolka, ze které čiší divokost a hravá Nefrit se světle blonďatými vlasy, díky nimž vypadá jako anděl. Do příběhu také vstupuje tajemný mladík Jeremy, jenž skrývá mnohá tajemství.

Celkově jsou Prokleté sestry oproti prvnímu dílu mnohem dynamičtější a mají zajímavější zápletku. Tuto knihu by si fanynky upířích příběhů neměly nechat ujít.

Ukázka z knihy

Viděla zahradu. Viděla přístřešek a ohradu, ve které paní Burdocková chovala kozy. A uviděla tři dívky, všechny perfektně osvětlené lampou. Jedna měla tmavé vlasy, druhá zlaté, a vlasy té třetí měly barvu jako Jupiterovy prstence. Stejně stříbrnou. Jako světlo z hvězd. Dívky nesly něco zabaleného v igelitu. V černém igelitu. Jestli se Mary-Lynnette nemýlila, byl to silný, pevný pytel na odpadky.

Co s ním, probůh, dělají?

Zakopávají ho.

Malá dívka se stříbrnými vlasy držela lopatu. A byla velice zdatná. Během několika minut vyhrabala skoro všechny kosatce paní Burdockové. Pak přišla řada na prostřední dívku se zlatými vlasy, a nakonec na tu vysokou, která měla vlasy hnědé.

Poté zvedly předmět v pytli na odpadky a hodily ho do díry, kterou právě vykopaly. I když byl dlouhý víc než půldruhého metru, zdálo se, že je velmi lehký.

Okamžitě začaly díru zahazovat hlínou. (str. 35)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘíše temnot – Prokleté sestry

Smith, L. J.

Fragment, 2012

Napsat komentář