Není smrt jako smrt

tajemství upírů
Během jednoho okamžiku se Poppy zhroutil celý svět. Všechny plány do budoucna jsou v troskách, protože dívce zbývá jen několik týdnů života. Jedinou nadějí je její dlouholetý přítel James, jenž se rozhodne porušit pro Poppyinu záchranu všechny zákony Říše temnot.

Fanoušci americké spisovatelky Lisy Jane Smithové se mohou těšit na další příběhy o upírech. Nakladatelství Fragment totiž vydává první dva díly série Říše temnot, a to Tajemství upírů a Prokleté sestry. L. J. Smithová se nejvíce proslavila sérií Upíří deníky, podle kterých vznikl i stejnojmenný seriál, vysílaný televizní stanicí The CW.  Mezi její další populární série patří trilogie Tajný kruh a Temné vize.

Říše temnot je všude okolo nás. Běžným smrtelníkům je nedostupná, jelikož mezi jejími příslušníky, jako jsou např. lamie a čarodějnice, platí dvě zásadní pravidla: lidé se nikdy nesmějí o její existenci dozvědět a její příslušníci se nemohou zamilovat do člověka. Porušení zákona se trestá smrtí.

Hlavní hrdince Poppy právě začaly prázdniny. Kvůli bolestem břicha však musí všechny plány odložit a jít do nemocnice. Tam se dozví krutou pravdu, má rakovinu slinivky a zbývá jí jen několik týdnů života. Poppy se se svou diagnózou svěří dlouholetému kamarádovi Jamesovi, aniž by tušila, že zrovna on ji může zachránit. James je totiž lamie, rozený upír. Mladík se rozhodne Poppy pomoci tím, že z ní udělá také upíra. Tímto činem však poruší zákony Říše temnot…

Kniha Říše temnot – Tajemství upírů je napsaná velmi prostě, čtivě a bez sáhodlouhých popisů postav nebo prostředí. Dialogy mezi postavami působí strojeně, bezduše a chybí jim nápaditost. Děj se točí pouze okolo hlavní postavy Poppy a její přeměny v upíra. Už na začátku je jasné, jak to s hrdinkou dopadne. Autorka se spíše zaměřila na myšlenky a pocity postav, než aby si lámala hlavu s příliš propracovaným příběhem.  Děj je velmi utahaný, chybí mu nějaká pořádná akce, zvrat, cokoliv, co by vás donutilo na chvíli zbystřit a zaváhat, zda vaše předpoklady týkající se závěru nebyly příliš ukvapené.

Kromě zmíněného napětí kniha postrádá i originalitu. Nekrásnější kluk na škole, shodou okolností upír, se zamiluje do obyčejné dívky a zachrání jí život tím, že ji přemění také v upíra. S tímto modelem jste se mohli setkat téměř ve všech knížkách o upírech, které se v posledních několika letech objevily na knižních pultech.

Hlavní hrdinka Poppy Northová je průměrná dívka, jež je zamilovaná do svého kamaráda Jamese. Když se musí rozhodnout, zda zemře na rakovinu nebo proto, aby žila jako upírka navěky, rozhodne se pro druhou možnost, navíc s bonusem věčně trvající lásky, jelikož i James, nejhezčí kluk v okolí, který je pověstný svými krátkodobými vztahy, je ve skrytu duše do Poppy zamilován.

Postavě Poppy chybí hloubka, něco, kvůli čemu byste si ji oblíbili. Většinou na vás bude působit nemastně neslaně. Chová se modelově, přesně tak, jak byste očekávali, a nedokáže vás ničím překvapit.

Ani James na vás neudělá moc velký dojem. Stejně jako v případě Poppy je jeho charakter velmi plochý a chování příliš předvídatelné. Bohužel totéž platí i pro ostatní postavy, jako je např. Poppyino dvojče Phillip, jenž se snaží sestru neustále chránit, nebo ničemný Jamesův bratranec Ash.

Tuto knihu bych doporučila spíše dívkám, které si s oblibou přečtou upíří romanci, aniž by od toho očekávaly propracovaný děj nebo charaktery postav. Jedná se o oddychové čtení, dobré tak na dlouhou cestu vlakem nebo na dovolenou. Pokud však hledáte originálně pojatý upíří příběh, Říše temnot – Tajemství upírů pro vás nebude to pravé ořechové.

Ukázka z knihy

Velmi opatrně se naklonila blíž a zahlédla, jak to vypadá uvnitř.

Okamžitě poznala, že není důvod k opatrnosti. Všichni v místnosti byli plně zaujati hovorem.

Doktor Franklin seděl na jedné z pohovek, vedle něj byla nějaká afroameričanka. Na krku jí visely brýle a na sobě měla bílý lékařský plášť.

Na druhém kanapi uviděla Cliffa, svého nevlastního otce. Jindy perfektně upravené tmavé vlasy měl trochu rozcuchané, jeho pevná brada se pohybovala. Jednou rukou objímal matku. Doktor Franklin jim něco vykládal a přitom položil dlaň na matčino rameno.

Matka vzlykala.

Poppy se odtáhla od dveří.

Proboha. Mám to. (str. 42)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘíše temnot – Tajemství upírů

Smith, L. J.

Fragment, 2012

Napsat komentář