Zahrajte si o Baletky v modrém

baletky-v-modrem-824959537
V poslední soutěži tohoto měsíce si můžete zahrát o román Blanky Kubešové, který s nadhledem a životní moudrostí vypráví o osudech dvou nerozlučných kamarádek. Psychologie postav, napětí a překvapivá rozuzlení, to vše dohromady tvoří výjimečnou knihu vypovídající o celé společnosti.

Kubešová, Blanka: Baletky v modrém

Kdysi, když chodily jako malé holky do baletu, byly nerozlučné kamarádky, Vyžle a Fazole. Už v té době se kolem nich a s nimi děly věci, které nepřísluší řešit malým dětem… Po více než dvaceti letech potkáváme už dospělé ženy. Luďka pracuje jako psychoterapeutka v manželské poradně, i když má paradoxně sama partnerských problémů víc než dost. Heda se těší na první dítě, ale při tragické nehodě potratí a patologicky se upne na štěně, které jí pořídí manžel, aby se snáze vyrovnala s těžkou ztrátou.

Autorka rozvíjí propletenec lidských osudů několika velmi rozdílných postav, které jsou spojeny více, než si samy jsou ochotny připustit. Se značnou dávkou nadhledu a životní moudrosti zaznamenává a odhaluje ony neuchopitelné momenty vztahů a spojitostí, odkrývá polozapomenutá traumata a křivdy a dává čtenářům nahlédnout, jak značně mohou zasuté zážitky ovlivňovat postoje a osudy hrdinů v jejich dalším životě. Vykreslení psychologie postav, udržování napětí a překvapivá rozuzlení činí z prózy Blanky Kubešové výjimečný román přesahující rovinu intimního příběhu do výpovědi o celé společnosti.

 

Baletky v modrém

Vydalo nakladatelství Eroika

Autor: Kubešová, Blanka

Počet stran: 184 stran

Vazba: Vázaná

Vydání: první

Rok vydání: 2011

Cena: 250 Kč

ISBN: 978-80-87409-10-7

Knihu Baletky v modrém můžete objednat například zde

 

O autorce

Blanka Kubešová (nar. 1944 v Praze) je členkou Obce spisovatelů i nositelkou několika literárních ocenění. Říká o sobě, že všechno začalo tím, že milovala slova. Češtinu jako takovou. Drobné texty, povídky a fejetony publikovala zprvu v zahraničí, od začátku 90. let pak v celé řadě domácích novin a časopisů. Do této doby spadá i spolupráce s Českým rozhlasem. Především v rádiu Vltava bylo v literární redakci dr. J. Halase odvysíláno na dvacet povídek.
V r. 2004 se v ČT Praha v režii Víta Olmera podařilo úspěšně realizovat její televizní námět a scénář Modrý kámen. Námět Hadař k jednomu z příběhů Útěky železný oponou se v r. 2007 realizoval v ČT Ostrava.
V r. 2006 pak i scénář Přeplavu i Dunaj v dokumentárním cyklu Útěky železnou oponou. Na konci téhož roku se uskutečnila divadelní premiéra jejího bestselleru Deník Leošky K. v Divadle 90 U Valšů.

Poměrně rychle za sebou uveřejnila lehce biografické práce, Romance pro Žoržínu (Konfrontace Curych, 85) a Deník Leošky Kutheilové (68 Publishers Toronto, 87). Svým humorem a opravdovostí rychle pronikly ke čtenáři. Deník měl štěstí i na interprety. Načetla ho Jaroslava Tvrzníková ve Svobodné Evropě v Mnichově a pro fy AudioStory Hana Maciuchová v Praze. To, že Deník Leošky K. zůstává stále živý, nejlépe dokazuje i jeho reedice Od školy se práší (Road, Praha 1998) i divadelní premiéra v Divadle 90 U Valšů v Praze v prosinci 2006.

Ve své další literární práci vyrůstá z tradičního půdorysu psychologické prózy a zajímá se o osudy lidí z okraje společnosti.

Vyhrajte knihu Baletky v modrém!

Ve spolupráci s nakladatelstvím Eroika jsme pro Vás připravili soutěž o knihu Baletky v modrém. Zapojte se a odpovězte na jednoduchou otázku, vyhrát mohou tři z vás!

 

Soutěž o knihu Blanky Kubešové Baletky v modrém
běží od 27. září do 10. října 2012

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Nakladatelství Eroika

Nakladatelství Eroika vydává prozaická díla současných ženských autorek. Od svého založení v roce 1998 publikovalo přes sto titulů.
V nabídce lze najít celé spektrum kvalitní beletrie psané ženami s důrazem na postavení ženy v současnosti.
V knižní produkci jsou zastoupeny žánry a oblasti: humoristický román, psychologický román, erotika, detektivka, vzpomínková próza či feministicky zaměřená literatura.
Vedle původní české beletrie vydává nakladatelství i kvalitní zahraniční literaturu.
V seznamu jmen českých autorek najdeme jména jako Irena Obermannové, Martina Formanová či Lenka Procházková, a zkušené prozaičky, jako Blanka Kubešová či Eva Michorová.Literatura z nakladatelství Eroika je určena všem čtenářům, avšak zajisté mezi nimi převažují ženy. Naše čtenářky jsou především moderní emancipované ženy se zájmem nejen o partnerské a mezilidské vztahy, ale i o kulturu a umění.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBaletky v modrém

Kubešová, Blanka

Eroika, 2011

Napsat komentář