Fotografie budou zas o něco hezčí

foto
Máte-li zkušenosti s fotografováním a základy už jakžtakž ovládáte, je načase posunout se o trochu dále. K tomu vám dopomůže nová kniha, obsahující nejen nejjednodušší základy zacházení s fotoaparátem, ale i tipy pro pokročilé fotografování.

Přestože se kniha 101 nejlepších tipů a triků pro digitální fotografii na první pohled tváří jako publikace, která naučí zacházet s digitální zrcadlovkou i naprostého fotografa-laika, skutečnost je „bohužel“ poněkud jiná. Ačkoliv se v první kapitole s názvem Základy dozvíte tak samozřejmé věci, jakými jsou třeba možnosti zálohování fotografií, potřeba fotografa zkoumat před každým zmáčknutím spouště prostředí a využít každé nahodilé situace nebo výzva k tomu, že nemáte na nic čekat a jednoduše fotit, fotit, fotit, v dalších kapitolách už byste ke knize potřebovali spíše manuál. Již z druhé kapitoly s názvem Expozice vám bude jasné, že s pouhou digitální zrcadlovkou si nevystačíte, a nemáte-li stejné vybavení jako autor, jen těžko se budete jako naprostý laik s vlastním vybavením orientovat v jeho radách. Ke všemu je základem všech fotografů dobrý program na úpravu fotografií (to zrovna není nijak levná záležitost), stativ, barevná a šedá tabulka, přídavný blesk a čisticí sada. Že kromě fotoaparátu nedisponujete ničím z vyjmenované výbavy? Pak vám kniha bude asi k ničemu.

Další kapitoly s názvy Barva, Technika, Kompozice, Skládání, Multisnímání, Špatné světelné podmínky a Zpracování využijí především pokročilí znalci práce s programy na zpracování fotografií a celkově s prací se samotnou digitální zrcadlovkou.

Na druhou stranu ale nepřijdou úplně zkrátka ani fotografující nováčci. Naučíte se, jak správně fotoaparát držet, bez čeho se správný fotograf neobejde, jak fotografovat špatně osvětlená místa nebo naopak místa přesvětlená, co dělat v úplné tmě nebo jaké jsou možnosti následné úpravy fotografie. A konečně získáte i celkový přehled, co takový fotoaparát s pokročilým nastavením dokáže a co vše můžete dokázat vy, až budete svůj přístroj plně ovládat.

Další pozitivum spočívá v názorných ilustracích, jež se nacházejí na každé straně. Přestože je v textu použito mnoho odborných (rozuměj pro fotografy) výrazů, je převážně psán způsobem, který je čtivý, udrží čtenářovu pozornost a především zvědavost. Po přečtení celé knihy budete překvapeni, co všechno ještě neumíte, co se dá i z téměř zkažené (přeexponované, podexponované, atd.) fotografie ještě udělat, a díky slovníku pojmů už nebudete takovým fotografickým „negramotou“ jako na začátku.

Ačkoliv má kniha pouhých 176 stran, autor knihy Michael Freeman se snažil, aby jeho čtenáři získali takové znalosti, kterými disponují i profesionální fotografové. Proto je důležité předem zmínit, že po jednom přečtení moudří nebudete, ale prostudujete-li si knihu víckrát, získané znalosti už nebude takový problém aplikovat i v praxi. Proto si myslím, že ani těm, kdo fotografují jen pro zábavu, by kniha 101 nejlepších tipů a triku pro digitální fotografii neměla v domácí knihovně chybět.

Knihu vydalo nakladatelství Computer Press v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize101 nejlepších tipů pro digitální fotografii

Freeman, Michael

Computer Press, 2012

Napsat komentář