Po stopách nejkrásnějších koutů Izraele

Israel
Klasických knižních průvodců s nepotřebnými informacemi o ubytování, stravě a dopravě je v našich knihkupectvích dostatek. Naopak ty s originálními fotografiemi a obohacujícím textem aby jeden pohledal. My jsme ale jednoho takového průvodce našli.

Kniha Osmdesát sedm magických míst Svaté zeměnakladatelství Academia vyšla v letošním roce. O text a skutečně unikátní fotografie se postarali Eva a Karel Cudlínovi. Na bezmála tři sta čtyřiceti stranách na vás čeká nejenom popis jednotlivých historických míst, ale především také bohatý obrazový doprovod, který tvoří větší část knihy.

Ohebná vazba a plastový ochranný obal dělá z knižního průvodce nejen skvělého společníka při cestování po Izraeli, ale poslouží i těm, kteří se jednoduše jen chtějí něco o této zemi, jediné s demokratickým režimem na Blízkém východě, dozvědět víc.

Průvodce je rozdělen na čtyři části. První část tvoří historická místa v Jeruzalémě a jeho okolí (například poutní cesta křesťanů Via Dolorosa, hrobka Panny Marie, mešita Nanebevstoupení, Zlatá brána nebo místo, kde se odehrávala Poslední večeře, tzv. Večeřadlo). Druhá část se skládá z pamětihodností a zajímavostí v Tel Avivu a jeho okolí (přístavy Jaffa, Haifa, Aškelon, atd.). Třetí část je věnována severu Izraele a Galileji (Hora Blahoslavenství, Golanské výšiny, údolí Jordánu, poutní město Nazaret,…). A konečně čtvrtá část nás seznámí s jihem země (Mrtvé moře, Negevská poušť, Ejlat, Sodoma a Gomora – tam, kde se nacházela biblická města).

Ke každé pozoruhodnosti a historické památce nechybí údaje o její poloze, vysvětlivky, zda se jedná o architektonickou památku, posvátné místo židovství, křesťanství nebo islámu, nebo zdali jde o krajinu. Dále je uvedena charakteristika místa a nějaká zajímavost, která se k popisovanému váže.

V průvodci nechybí ani mapka rozdělení Starého Města Jeruzaléma a k fotografiím příslušné popisky. Každému historickému místu nebo krajině je věnována dvojstrana, někdy i dvě. V anotaci se však můžete dozvědět, že autoři textu a fotografií zde dávají přednost především místům spojených s křesťanstvím. Ale i milovníci historie ostatních náboženství si přijdou na své.

Publikaci snad nelze vytknout nic. Sice nevypadá ani není sestavena jako klasický knižní průvodce, tak jak ho všichni znáte, zato je bohatá na překrásné fotografie mající mnohdy rozsah i celé dvojstrany. Ze stručného textu se dozvíte vše, co potřebujete, aniž byste museli číst mnoho zbytečných informací okolo.

Chystáte-li se tedy vyrazit na poznávcací zájezd do Izraele, nebo se alespoň přiučit víc, než jen kde se dobře najíte, kam si máte jít lehnout a kolik stálo vstupné před čtyřmi lety, průvodce Osmdesát sedm magických míst Svaté země vás rozhodně nezklame. Sice je těžší, zato vazbu hned tak nezničíte a díky ochrannému obalu knihu ani hned tak neumastíte. Ideální na cesty.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsmdesát sedm magických míst Svaté země

Cudlín, Karel - Cudlínová, Eva

Academia, 2012

Napsat komentář