Když nevěra je nutností

1387489_womans_silhouette
Žádný muž jí neodolá, jen jeden musí svou vášeň držet na uzdě. Jak těžké je mít vztah s někým, kdo by vám při delším polibku vysál život? Je vůbec možné takové partnerství udržet?

Již třetí díl úspěšné série od spisovatelky Richelle Mead u nás v roce 2012 vydalo nakladatelství Domino pod názvem Sukuba 3 – Sny. Další pokračování pod názvem Sukuba 4 – Žár si budou moci fanoušci sukuby Georginy vychutnat tento podzim.

Georgina Kincaidová je na první pohled dívka jako každá jiná, možná jen o něco přitažlivější. V soukromí se však přátelí s anděly, vampýry, skřety a démony a vysává z mužů energii. Je totiž sukuba, stvoření pekla. K tomu všemu chodí se světoznámým spisovatelem Sethem. Jejich vztah je však poněkud komplikovaný. Nemohou se sice jeden druhého nabažit, ale nesmí zajít dál než k nevinnému polibku. Pokud by Seth nechtěl zemřít nebo zaprodat duši peklu. To je kupodivu jedna z věcí, která dokáže zkazit vztah.

Georgina má problémy nejen se svým přítelem. Poslední dobou se jí stává něco velice zvláštního. Jakmile svede nějakého muže a „nakrmí“ se jeho životní energií, v noci se jí zdá krásný sen. Na tom by nebylo nic negativního, kdyby se na druhý den neprobudila absolutně bez energie. Její nadřízený tomu nevěnuje pozornost, sukubu to však od dalšího pátrání neodradí. Kdo jí po nocích krade těžce vydřenou sílu a naplňuje její mysl nesplnitelnými vizemi, které ji tak trápí?

Jako by toho nebylo málo, dostala Georgina, jakožto nadřízená sukuba, jednu novicku na zácvik. Jde o nováčka, kterého naverboval skřet Niphon. Stejný skřet, kterému kdysi upsala svou duši ona sama. Kdyby alespoň Tawny nebyla tak bezmezně neschopná. Kdo to kdy viděl, aby sukuba, která se může proměnit do jakékoli podoby se jí jen zachce, nemohla dostat do postele jediného muže? I na tento problém bude muset najít Georgina řešení. Co když ale všechno není tak jednoznačné, jak se zdá?

Musím říci, že ze všech dílů o sukubě Georgině, které u nás zatím vyšly, se mi tento díl líbil nejvíce. A to hned z několika důvodů. Za prvé se v příběhu konečně začalo něco pořádného dít. Ne že by předchozí dva díly byly o ničem nebo neobsahovaly vůbec žádnou akci, to ne, ale autorka předvedla stoprocentní zlepšení, co se akčnosti a smysluplnosti týče. I rozuzlení celého příběhu je o mnoho dramatičtější a méně předvídatelné, než tomu bylo v knihách Trápení a Na vrcholu.

Dalším plusem, který musím knize přičíst, je průběh vztahu Setha a Georginy. Dosud mi jejich vztah přišel neuvěřitelně jednotvárný. Neustále se řešil problém Georgininy nutné nevěry, potíže se Sethovým časovým harmonogramem, Sethova smrtelnost a tak podobně. Hlavní hrdinové se trochu pohádali, pak se zase dali dohromady, načež se pokusili o sex, což samozřejmě bez potíží nešlo, takže k ničemu nedocházelo. Ve třetím díle konečně nastává zlom a do ústředního vztahu se dostává změna. Fatální změna, která s Georgininými emocemi totálně zamává.

Třetí pokračování sukubího příběhu mi přišlo nejintenzivnější, i co se choulostivých pasáží týče. Zatímco v prvním díle bylo takových popisů pomálu (i když pořád více, než se v literatuře obvykle objevuje), ve třetím díle se autorka evidentně pořádně vyřádila. Díky tomu si myslím, že kniha je vhodnější pro starší čtenáře a čtenářky, ačkoliv i věkově mladší čtenáři mají v této oblasti překvapivé znalosti.

Na závěr shrnu své myšlenky tím, že i když bych knihu zařadila spíše do „odpočinkové“ četby nevyžadující větší pozornost a přemýšlení, velice mile mne překvapila, přestože jsem od ní nic zvláštního nečekala. Oproti předchozím dvěma dílům nastalo ohromné zlepšení a díky tomu, že dějový zvrat ke konci knihy není zcela rozřešený, jsem upřímně zvědavá na to, co přinese pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSukuba 3: Sny

Mead, Richelle

Domino, 2012

Napsat komentář