Příběhy naděje ze špinavého předměstí

19
Paříž je městem lásky, umělců a módy. V poslední době se o ní však mnohem častěji hovoří ve spojitosti s pouliční kriminalitou, násilím a problematickou národnostní situací.

Ulicemi devatenáctého pařížského obvodu se po nocích potloukají mladí delikventi. Je jim okolo patnácti, pocházejí z chudých, mnohdy neúplných rodin a již v raném dětství poznali, co je to násilí a bída. Odešli z domova a našli si novou rodinu – partu, se kterou se po nocích toulají Paříží, kradou, opíjejí se, dělají hluk a rozbíjejí, co jim přijde pod ruku. Netrvá dlouho a jsou zatčeni, musí si odpykat trest ve vězení, a když se vrátí na svobodu, nemají již skoro žádnou šanci vrátit se ke spořádanému životu. A proto se proti konvencím bouří ještě silněji. Pohrdají společností a společnost pohrdá jimi. Existuje však způsob, jak mohou z bludného kruhu kriminality a vězení vystoupit?

Guy Gilbert je kněz. Byl členem skupiny, která se pokoušela pomáhat delikventní mládeži najít cestu do běžného života, neměl však valný úspěch. Potom si ale uvědomil, že nestačí být výtržníkům k dispozici a snažit se zvenčí ovlivnit jejich komunitu; musí se stát jedním z nich. Přesídlil tedy do méně bezpečné čtvrti, začal nosit koženou bundu a dlouhé vlasy stažené do copu a pomalu navázal první kontakty s problematickou mládeží.

Poté, co chlapci překonali počáteční nedůvěru, začali se scházet v jeho bytě, kdykoli potřebovali lásku a bezpečí. A tak Gilbert poznal životní příběh každého z nich. Na jeho začátku vždy stojí finanční problémy, nedostatek zájmu ze strany rodičů a nezřídka také vyloučení způsobené odlišnou rasou nebo náboženstvím. Na konci může být další a další kriminalita, stále tvrdší tresty a ještě hlubší opovržení, nebo stálé zaměstnání a rodinný život. Vše záleží jen na tom, jestli chlapci dostanou šanci a jak ji využijí.

A právě nadějná pokračování příběhů, které se zdály být již od počátku odsouzené ke špatnému konci, Gilbert popisuje ve své knize Bratr vyvržených, jež vyšla v nakladatelství Portál. Bez úvodu vstupuje do situací, ve kterých se mu podařilo s některým z delikventních chlapců sblížit, okamžiků, kdy se projevily výsledky jeho snahy, ale i chvil, kdy narazil na neochotu úředníků a nepochopení většinové společnosti. Přesto jsou jeho vyprávění prozářena nadějí na lepší život, kterou ve skrytu duše chová každý z chlapců.

Kniha je svědectvím člověka, který poznal svět nepokojného pařížského předměstí z druhé strany a nalezl způsob, jak mladé výtržníky inspirovat ke snaze o začlenění do společnosti. Bez pouček a moralizování ukazuje situaci nejnižších vrstev pařížského lidu i cestu, jak lze pracovat s mládeží, která v takto nesnadných podmínkách vyrostla. Nabízí rovněž překvapivé postřehy týkající se charakterů chlapců žijících na ulici a ukazuje možnosti, jak právě oni mohou bohatší a spořádané občany obohatit. Příběhy vypráví s humorem, což je, vzhledem k tomu, o jak závažná témata se jedná, pozoruhodné a velmi působivé. Kniha pravděpodobně nadchne čtenáře, kteří se zajímají o sociální problémy nebo duchovní otázky a kteří věří, že nikdy není pozdě něco změnit.

Foto:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bassin_villette.jpg

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBratr vyvržených

Gilbert, Guy

Portál, 2012

Příběhy naděje ze špinavého předměstí - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Tereza Zítková Tereza Sivoňová napsal:

    Vypadá to velice zajímavě! Díky za super recenzi.

Napsat komentář