„Bylo nebylo“ v Paříži

Kouzelna_Pariz_-Obchudek_s_knihami-nahled
Zní to jako úvod pohádky, ale ve skutečnosti jde o název tradičního knihkupectví. Ač je poznamenané zubem času, pro milovníky knih zůstává rájem.

V našem globalizovaném světě se snadno stírají hranice států – je naprosto snadné žít chvíli na jednom kontinentě, chvíli na jiném. Tak jako hrdinka románu Obchůdek s knihami z cyklu Kouzelná Paříž, knihkupkyně Sarah. Ta svůj upadající obchůdek na americkém venkově opustí, aby se ujala žezla v tradičním knihkupectví ve městě nad Seinou. Neví, co ji tam čeká, tuší však, že výměna obchodů jí i Francouzce Sofii, která místo ní putuje do Ashfordu, může prospět.

Autorkou romantického příběhu o hledání lásky na celý život je Rebecca Raisin, žena, která propadla kouzlu knih a milostných příběhů natolik, že se rozhodla je sama vytvářet. Kromě toho, že trpí bibliofilií a vlastních knih napsala již sedmnáct, se však o ní nelze moc dozvědět. Nicméně se mi podařilo zjistit, že žena, která tak úžasně vypráví o Paříži, není Francouzka, ale žije v Perthu, v Austrálii. Inu, globalizovaný svět.

Každopádně však musela v Paříži nějakou dobu žít, jinak by asi těžko mohla tak přesvědčivě vylíčit její atmosféru, tajemná zákoutí i svérázné praktiky místních podnikatelů. Kouzlo místa zapůsobí i na hlavní hrdinku Sarah – sotva přistane, tak zabloudí, sotva vstoupí do svého nového království, je o vše okradena. Může snad být horší začátek? A když zjistí, že v hektickém tempu velkého obchodu nestíhá ani čtení, ani procházky, že ji její podřízení nerespektují, dokonce se ztrácí peníze a tržby klesají, má oči jen pro pláč. Bylo rozhodnutí opustit svůj maličký krámek s knihami správné? A co její láska, přetrvá navěky, jak by si přála, nebo ji její milovaný reportér Ridge, který je věčně na cestách, podvádí?

Mnohem víc než zamilovaný příběh podle klasického vzoru čekejte vyprávění o životě v Paříži, o získávání sebevědomí a hledání lásky. O tom, že když se nevzdáte a překonáte překážky, pak můžete žít svůj sen. Ať již ten profesní, nebo osobní.

Uvnitř kostela jsem pochopila, jak lidé uvěří – ať už se jedná o náboženství, o lásku, nebo přátelství. Když jsem se ocitla uprostřed Sainte-Chapelle obklopená tolika uměleckými díly, pochopila jsem, že je možné úplně cokoli. (str. 111)

Pokud se začtete do románu Rebeccy Raisin, pak se připravte na to, že se do příběhu plně ponoříte a začnete také snít a možná i mít zaječí úmysly. Při čtení totiž dostanete chuť prozkoumat nábřeží Seiny, navštívit zapadlé krámky a potkat potulné prodavače knih. A možná také uvěříte v lásku, která překoná všechny překážky a vytrvá po celý život.

Hledáte-li něco pro rozjasnění zachmuřených dnů, pak Obchůdek s knihami, který vydalo v českém překladu Jany Kordíkové nakladatelství Cosmopolis, může být tou správnou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná Paříž – Obchůdek s knihami

Raisin, Rebecca

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář