Nový začátek

pod_kastanem
Občas lidé udělají špatná rozhodnutí, kvůli kterým přijdou o to nejcennější, co v životě mají. Jaké to je, když se na prahu třicítky ocitnete znovu na začátku?

To zjistí hlavní hrdinka romantické letní komedie Pod Kaštanem, kterou napsala Barbora Majchráková. Vystudovala Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze a v současnosti pracuje jako právnička a manažerka kvality. K literatuře vždy měla blízký vztah – sama píše již od dětství. Nakladatelství Argo vydalo kromě již zmíněné knihy i její prvotinu Zámeček. Oba romány pojí společné téma: hlavní postavy se nevzdávají a jdou si za svými sny. I ve chvíli, kdy se jejich situace zdá beznadějná!

Eliška z knihy Pod Kaštanem ještě nedávno vlastnila špičkovou restauraci. V podnikání byla úspěšná, ovšem v soukromém životě se jí příliš nedařilo. Stejně jako mnoho ostatních žen se i ona pokoušela najít svého životního partnera, při výběru však neměla příliš štěstí. Všechny její dosavadní vztahy skončily zlomeným srdcem. A ten poslední i rozvodem: na svém kontě má totiž i nepovedené manželství, kvůli kterému přišla o svou restauraci.

I kdyby kolem mě chodil jeden princ za druhým, všichni hodní, úspěšní a milí chlapíci, já bych si zvolila jediného zloducha, který by se mezi ně omylem připletl, a ještě bych si gratulovala, jaké jsem s ním udělala štěstí! (str. 7)

Zaslepená láskou k nepravému muži udělala několik špatných rozhodnutí: například na svého (teď už bývalého) manžela přepsala polovinu restaurace. Kvůli této chybě bohužel o svou vysněnou restauraci přišla. A také o většinu úspor. V devětadvaceti letech se ocitla zase na začátku: bývalá šéfkuchařka bez restaurace, rozvedená žena, jejíž exmanžel zmizel neznámo kam. Eliška se však nehodlá vzdát: chce si otevřít novou restauraci! Bez ohledu na množství překážek, které kvůli tomu bude muset překonat…

Nikdy jsem nebyla z těch, co něco vzdávají. Bojuju, i když je všechno ztracené. Bojuju, protože jinak to už ani neumím. (str. 35)

Jenže její finanční situace není zrovna příznivá. Přece jen si nejprve bude muset najít nějaké zaměstnání, aby nakonec neskončila jako bezdomovec. A zdá se, že i to bude pořádná výzva! Pak se však na Elišku usměje štěstí: majitel rodinného domku v malé vesničce v Novohradských horách hledá kuchařku, která mu bude vařit nutričně vyváženou stravu dle zadání fitness trenéra a výživového poradce. Nabízí pohádkovou mzdu i ubytování. Co říkáte, nezní to až příliš dobře? V čem bude háček?

Copak jsem se z těch problémů ještě nevybabrala? To se na mě hned musí přilepit další? Jsem jako obří chodící lapač problémů! Problémolapka! (str. 50)

Barbora Majchráková zvolila pro svůj román jedno z témat, které mají čtenářky rády: hlavní hrdinka utíká od starého života a pokouší se o nový začátek a splnění svého snu. I když nejde o nic nového (ani originálního), i já knihám s touto tematikou stále dokola podléhám. Příběhy s podobnou tematikou nabízí třeba Julie Caplin, která si získala srdce mnoha čtenářek nejen u nás. Barbora Majchráková však potěší příznivce české literatury: děj se totiž odehrává v Čechách. Zavede vás do lesy obklopené české vesničky se sto padesáti osmi stálými obyvateli – jde přesně o to místo, kde (jak se lidově říká) dávají lišky dobrou noc. Pyšní se krásnou přírodou, tichem a klidem. Ale nenajdete tam ani hospodu, natož restauraci! Co si tam městská holka jako Eliška počne? Přesně takovým místům se zatím důsledně vyhýbala. Ke svému životu vždy potřebovala město, kavárny, kina, ruch a hlavně lidi. Ale nebojte se, Eliška se nudit rozhodně nebude! Ve vesnici se totiž co nevidět bude konat slavnost…

A na přípravě slavnosti se podílí řada obyvatel, s nimiž vás autorka také seznámí. Těšit se můžete na pestré charaktery postav. Barbora Majchráková skvěle vystihla život na malé vesnici, kde lidé o sobě všechno vědí. Samozřejmě nechybí ani malicherné sousedské spory, problémové rodinné vztahy, neopětovaná láska či nevěra. Celý příběh vypráví několik postav, což hodnotím pozitivně: lépe je poznáte, seznámíte se s jejich pohledem na věc a snadněji se do nich vcítíte. A ani o humorné situace v knize není nouze – Eliška na mě chvílemi působila jako královna trapasů! Řada popsaných momentů je samozřejmě přehnaných, což se však v podobném typu knih dá očekávat.

Co se týče romantické linky, tady se autorka mohla více držet při zemi. Charismatický a sexy milionář s dokonale vysportovanou postavou, který rovněž hraje jednu z důležitých rolí, se mi do příběhu prostě nehodil. I když se i v této dějové lince dočkáte několika zajímavých zvratů, pro mě tak bohužel vyprávění pozbylo poslední zbytky reálnosti.

Stylem humoru mi román připomněl Poslední aristokratku. Pokud jde o vaši oblíbenou knihu, zkuste si přečíst i Pod Kaštanem. Myslím, že by se vám tato romantická komedie mohla líbit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod Kaštanem

Majchráková, Barbora

Argo, 2023

Napsat komentář