Prosím pěkně, nakresli mi beránka…

Antoine_de_Saint-Exupéry
Právě dnes by autor Malého prince, francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, oslavil sto dvanácté narozeniny.

Narodil se 29. 6. 1900 v Lyonu v šlechtické rodině a studoval ve Švýcarsku a ve Francii. Během vojenské služby získal leteckou způsobilost a létání, které bylo od mládí jeho vášní, se stalo také jeho povoláním.

Do literatury vstoupil v roce 1926 povídkou Letec (L’Aviateur), následovaly romány Kurýr na jih (Courrier sud, 1929), Noční let (Vol de nuit, 1931) a Země lidí (Terre des hommes, 1939). Všechny čerpají z jeho zkušeností s létáním. Přestože však všechna tato díla byla kritiky i veřejností oceňována, vrchol jeho tvorby přišel až ve 40. letech, kdy vznikly jeho nejznámější prózy, alegorická pohádka Malý princ (Le Petit Prince, 1943) a nedokončený filosofický román Citadela (Citadelle). Ten vyšel až v roce 1948, tedy poté, co Exupéry 31. 7. 1944 během jednoho ze svých letů zmizel.

Právě tato dvě díla jej proslavila po celém světě. Malý princ byl přeložen do mnoha desítek jazyků a bývá považován za jednu z nejvlivnějších a nejčastěji prodávaných knih, které kdy byly napsány. Neobvyklá, prostým jazykem psaná pohádka pro děti, ale především dospělé si získala srdce čtenářů po celém světě stejně jako její protagonista, čistý, zvídavý a zdánlivě naivní chlapec, který dokáže mnohé poučit o tom, co je v životě opravdu důležité. Také moudré rady jeho přítelkyně lišky, jeho láska k marnivé květině a přesvědčení, že dospělí jsou opravdu velice zvláštní, okouzlily tisíce čtenářů.

Zatímco Malý princ je snadno přístupný a čtenářsky nenáročný, Citadela je složitým filosofickým dílem. Podobně jako Exupéryho pohádka je však i tento román především úvahou nad otázkami, které tíží mnohého čtenáře, otázkami smyslu lidského života a existence jeho okolí, otázkami týkajícími se lásky a dobra, moudrosti, hodnot a významu všeho, co nás obklopuje.

Pro Exupéryho díla je příznačná víra v lidstvo a dobro v každém člověku, zároveň však také úzkost z odlidštění společnosti, strach z neschopnosti lidí cítit lásku a vnímat krásu okolního světa. Přesto je však optimistický. Jeho styl se vyznačuje snahou o srozumitelné vyjádření náročných filozofických myšlenek, nejčastěji prostřednictvím symbolů, paralel a alegorií. Zároveň je pro Exupéryho díla charakteristické velké citové zaujetí, hraničící až s patosem, které lze z próz snadno vyčíst a které notně přispívá k jejich působivosti.

A zřejmě právě díky své vášni a citu, který se v jeho dílech projevuje, je Antoine de Saint-Exupéry i dnes, mnoho let po své smrti, stále vyhledáván čtenáři z celého světa.

 

Zdroje:
http://www.spisovatele.cz/antoine-de-saint-exupery
http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/antoine-de-saint-exupery.html

 

Foto:  http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exupéry

Doporučení:
Share

Napsat komentář