Zasoutěžte si o skutečný příběh Laury H.

Laura-H-perex
Laura se rozhodla kvůli lásce všeho vzdát a hledat své štěstí v noční můře chalífátu. Brzy však zjistí, jak naivní byla, a zoufale se touží vrátit domů. Vzhledem k její minulosti to však nebude jednoduché. Přečtěte si její napínavý příběh.

Útěk z Islámského státu

V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena, která utíkala pouští se dvěma malými dětmi. Jmenuje se Laura, tvrdila, a pochází ze „Sweet Lake City“ – holandského města Zoetermeer. V slzách vypráví, že utekla a chce domů. Zpátky do Zoetermeer – tam, kde na ni čeká otec, který spustil celou záchrannou akci společně s tajemným soukromým komandem.

Na amsterdamském letišti Schiphol je Laura zatčena. Mohl ji přece poslat sám Islámský stát s úkolem spáchat útok. A kde je Ibrahim, pohledný džihádista, kvůli němuž se všeho vzdala? Z Laury ze Zoetermeer se stává Laura H., nejznámější nizozemský případ dívky, která utekla do Sýrie.

Thomas Rueb se vydal po Lauřiných stopách až do Iráku. Zrekonstruoval její konverzi k islámu, život v chalífátu, ze kterého mrazí, a její návrat obestřený otazníky. Toto je příběh dívky, která své štěstí hledala v noční můře. Otce, jenž pro své dítě udělá cokoliv. A státu, který se potýká s otázkou: Kde je ta hranice, kdy se z vás stává terorista?

 

Laura H.

Autor: Thomas Rueb

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Blanka Juranová
Počet stran: 480
Vazba: pevná
Vydáno: 1/2023
ISBN: 978-80-7565-999-6

Přečtěte si více o knize Laura H., kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Zpráva o Lauře ze Zoetermeeru ten den obletěla svět. Záběry jejího prvního televizního interview, hodinu po útěku, se dostaly do všech zpravodajských relací. Krásná mladá žena s tmavým šátkem na hlavě mluvila anglicky se silným nizozemským přízvukem. Tahle Laura vyprávěla svůj příběh jako film. Během dovolené v Turecku ji manžel unesl, tvrdila. Dotyčný Ibráhím ji s sebou vzal do Sýrie a později do Iráku. Do chalífátu vyhlášeného Islámským státem. Bylo to peklo na zemi. Ale teď byla zachráněna, díky Kurdům, úhlavním nepřátelům těch bezohledných teroristů.
Kurdové se s ní chlubili. Stala se z ní trofej. Fotky, videa smějící se Laury a dětí. Mohla dokonce vydat prohlášení v nizozemštině – videoposelství pro domácí frontu.

 

O autorovi

Thomas Rueb (* 1986) vyhrál cenu De Tegel, nejdůležitější nizozemské novinářské ocenění, v kategorii „cena publika“. Laura H. byla korunována cenou Brusseprijs 2019 jako nejlepší žurnalistická kniha, cenou Hebban 2019 jako nejlepší debut, nominována na cenu BookSpot Literatuurprijs a čtenáři deníku NRC Handelsblad zvolena knihou roku. Thomas Rueb každý den moderuje podcast NRC Vandaag a televizní pořad Propaganda.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Laura H.

Kvůli džihádistovi Ibráhímovi byla Laura ochotna vzdát se všeho – konvertovat k islámu a odejít s ním do Sýrie a později do Iráku, ale realita chalífátu je ještě drsnější než v těch nejdivočejších snech. Laura se proto se dvěma malými dětmi vydává na útěk a touží se vrátit domů do holandského města Zoetermeer, kde na ni čeká otec. Ten by pro záchranu dcery obětoval cokoliv, ale jak si úředníci mohou být jistí, že ji neposlal sám Islámský stát s úkolem spáchat teroristicky útok v Holandsku?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Laura H. vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Laura H.
probíhá od 10. do 23. únor 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 žurnalistické thrillery Laura H.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLaura H.

Rueb, Thomas

Jota, 2023

Napsat komentář