Získejte sondu do světa rostlinné inteligence

planta-sapiens-perex
Svět rostlin zkoumají vědci už desítky let a přišli už na mnoho zajímavých skutečností. Přesto, že by se mohlo zdát, že nejvýznamnější objevy už uskutečnili, není tomu tak. Přesvědčte se o tom v nové publikaci.

Rostliny a jejich „vědomí“

Kniha Planta Sapiens je fascinující sondou do vnitřního světa rostlin založená na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence. Dokážeme-li pochopit, jaké je to být rostlinou, mohli bychom mít z okolního světa mnohem víc. Schopnosti rostlin vědci dokumentují už desítky let. Prokázali, že rostliny spolu komunikují, manipulují s ostatními druhy a provádějí důmyslné pohyby. Méně známé jsou nejnovější důkazy, že rostliny mohou mít „vědomí“. Ačkoli nemají mozek, jejich mikroskopické vnitřní pochody odkrývají soustavu, která se příliš neliší od nervové sítě v našem těle. Dokážou si tak pamatovat, učit se a disponují inteligencí, která jim umožňuje chovat se adaptivně, flexibilně, účelně a předvídavě. Pokud se na rostliny podíváme novým způsobem, může to zásadně proměnit celé naše chápání světa.

Paco Calvo, přední osobnost filozofie rostlinné signalizace a chování, v knize Planta Sapiens předkládá zcela nový pohled na biologii rostlin a vysvětluje, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj: od robotiky přes umělou inteligenci až po řešení ekologické krize. Především však dokládá, že rostliny nejsou jen zelená kulisa – jsou to aktivní živé organismy s vlastními zájmy.

Kniha Planta Sapiens vám umožní nahlédnout do rostlinné říše jako nikdy předtím. Změní váš pohled na jiné formy života, takže rostliny budete vnímat jako spojence při řešení globálních problémů, ne jako pouhé suroviny. Poznáte rostliny jako učitele, od kterých se můžete učit o své vlastní mysli. Pokud zkusíte dívat se na rostliny jinak, budete ohromeni tím, co objevíte.

 

Planta sapiens

Autor: Paco Calvo

Vydalo: nakladatelství Kazda
Ilustrace: Natalie Lawrence
Překlad: Vojtěch Ettler
Počet stran: 288
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2022
ISBN: 978-80-7670-096-3

Přečtěte si více o knize Planta sapiens, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Planta sapiens

Že spolu rostliny dokážou komunikovat, nebo dokonce manipulovat s ostatními druhy, je známo již delší dobu. Nejnovější vědecké poznatky však odhalují ještě mnohem hlubší poznatky – podle nich totiž mají rostliny vlastní „vědomí“. Díky němu si pamatují a učí se, aby se dokázaly přizpůsobit a přežít. Profesor Paco Calvo, který se rostlinnou inteligencí zabývá, vám v své knize vysvětlí, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj a jak je můžeme využít při řešení globálních problémů. Začtěte se do jeho převratných poznatků.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Planta sapiens vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Planta sapiens
probíhá od 15. do 21. ledna 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Planta sapiens

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlanta sapiens
O inteligenci rostlin

Calvo, Paco

Kazda, 2022

Napsat komentář