Získejte životopis britského velikána

soutez-churchill-leda
Dobrodružná povaha, literární talent nebo nezapomenutelné rétorické schopnosti – Winston Churchill byl ale mnohem více. Britský historik přichází s knihou, která je v médiích hodnocena jako jeden z nejlepších životopisů britského velikána.

Osobnost Winstona Churchilla

Životopis Winstona Churchilla, jehož většina Britů má za největší osobnost novodobých dějin, je výjimečné dílo nejen svým monumentálním rozsahem, ale především důkladnou znalostí dobových společenských poměrů včetně anglického intrikánství, Churchillových rodinných poměrů a v neposlední řadě také všech zásadních politických a strategických aspektů obou světových válek, jichž se Churchill aktivně zúčastnil. O Churchillovi vyšly stovky knih, a to včetně oficiální osmidílné biografie Martina Gilberta, avšak Roberts si počkal na úplné vydání pamětí sovětského velvyslance v Británii Ivana Majského (1884–1975) a na zpřístupnění deníků krále Jiřího VI., s nímž se Churchill během války pravidelně a často scházel. V Robertsově publikaci tak máme k dispozici definitivní životopis velikého státníka a jedné z klíčových postav vítězného triumvirátu (Churchill, Roosevelt, Stalin) v totální válce s šíleným genocidním zločincem.
Roberts se také podrobně věnuje Churchillovým osobním vlastnostem: jeho dobrodružné povaze, literárnímu talentu (Churchill získal Nobelovu cenu za literaturu), psychologické intuici, nesmírné vytrvalosti a vynikajícím, nezapomenutelným rétorickým schopnostem, jež sehrály klíčovou roli hned od počátku války, nejvýznamněji ale během bitvy o Británii (červenec 1940 až říjen 1941), kdy Churchillovy projevy dodávaly odvahu a naději nejen obleženým Britům, ale celému Západu.
Pro toho, kdo se zajímá o osobnost Winstona Churchilla, stejně jako pro každého, kdo se chce blíže seznámit s dějinami druhé světové války, je Robertsova kniha Churchill: Předurčen osudem zcela nepostradatelná.

Tento jednosvazkový životopis je v britských médiích hodnocen jako jedna z nejlepších prací o Winstonu Churchillovi – ne-li vůbec nejlepší.

Churchill

Předurčen osudem
Autor: Andrew Roberts
Přeložil: Miloš Calda

Vydalo: nakladatelství Leda
Počet stran: 1352
Vazba: vázaná
Vydáno: 09/2022
ISBN: 978-80-7335-711-5

Přečtěte si více o knize Churchill: Předurčen osudem, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Leda. Nezapomeňte si přečíst ukázku. Kniha vyšla v edici Životy.

 

leda

Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

 

O autorovi

Anglický konzervativní historik Andrew Roberts (*1963), absolvent univerzity v Cambridge, bývá často zván k působení na vysokých školách v Británii a Americe. Proslavil se jako autor několika významných monografií na témata z moderních dějin, jež se staly světovými bestselery. Ve svých knihách úspěšně zrevidoval zažité interpretace mnoha dějinných aspektů. Jeho styl se vyznačuje dramatickým účinkem a vytříbeným smyslem pro detail. Zvlášť vyzdvihněme jeho rozbor průběhu druhé světové války v dílech Masters and Commanders: How Roosevelt, Churchill, Marshall and Alanbrooke Won the War in the West (2008) a The Storm of Wars (2009), česky Ve vichru války (Leda, 2010), v nichž zdůrazňuje chyby a omyly všech válčících stran, zejména Josefa Stalina a Adolfa Hitlera. Oba tito totalitní diktátoři zavinili svou vražednou ideologickou posedlostí smrt statisíců vlastních vojáků a civilistů. Jen během samotné bitvy u Stalingradu povraždila NKVD tolik lidí, kolik vojáků měly dvě divize. Hitler ve svém velikášství vyhlásil čtyři dny po Pearl Harbour válku Americe, jež pak ovšem roztočila kola grandiózní válečné výroby. Významné francouzské ocenění získal Roberts za svou monografii o Napoleonovi (Napoleon the Great, 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Leda

 

Vyhrajte knihu Churchill: Předurčen osudem

Největší osobnost novodobých dějin – označení, které si od většiny Britů vysloužil Winston Churchill. Zda je označení zasloužené, či nikoliv, to se snaží anglický historik Andrew Roberts zjistit ve své nové knize, ve které se věnuje právě zmíněnému Churchillovi, o němž vznikla již spousta knih, ale pouze tato se dá považovat za vskutku kompletní životopis. A to především proto, že si autor počkal na zpřístupnění deníků krále Jiřího VI. nebo na úplné vydání pamětí sovětského velvyslance Ivana Majského. Roberts také nezapomíná na Churchillovy vlastnosti, především jeho nezapomenutelné rétorické schopnosti.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Churchill: Předurčen osudem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Churchill: Předurčen osudem
probíhá od 6. do 19. října 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 životopisy Churchill

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChurchill
Předurčen osudem

Roberts, Andrew

Leda, 2022

Napsat komentář