Jdi za svými sny

bazar_u_puntikate_zebry
Během života se každý z nás setkává s mnoha lidmi. Ale jen někteří z nich se, často nečekaně, zapíší do našich srdcí. Třeba tím, že nás dokáží ve správný čas popostrčit správným směrem…


Bazar u puntíkaté zebry napsala francouzská spisovatelka, malířka a specialistka na koučink a osobní rozvoj Raphaëlle Giordanová. Debutovala románem Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden. Vypráví o osmatřicetileté ženě, jejíž manželství prochází krizí. Raphaëlle Giordanová několik let působila ve světe reklamy, poté si založila vlastní společnost se zaměřením na osobní rozvoj. Není tedy překvapivé, že prvky žánru osobního rozvoje zapojuje i do svých knih. Najdete je i v jejím nejnovějším románu z produkce nakladatelství Metafora, kterým je právě Bazar u puntíkaté zebry.
V knize vystupuje několik hlavních postav. Třeba geniální vynálezce Basil Vega, který se ve svých dvaačtyřiceti letech vrací do rodného města s jasným podnikatelským záměrem. Chce si otevřít atypický obchod, v němž bude prodávat své vynálezy – mechanické hračky pro každého bez rozdílu věku! Tvoří provokativní předměty, které podněcují představivost a otevírají mysl ke kreativnějšímu způsobu uvažování. Některým lidem bude jeho podnikání trnem v oku, ale novátorství a vynalézavost přece nepřísluší jen velkoměstům. Basil je přesvědčen, že mohou být  součástí malého francouzského městečka, které si zakládá na historických zvycích.

Cílem je překvapit a přimět návštěvníky, aby podlehli své zvědavosti, která je donutí překročit práh a vstoupit do mého světa. (str. 24)

Další důležitou postavou je patnáctiletý Arthur, frustrovaný chlapec bouřící se proti systému. Má na svém kontě mnoho průšvihů, nedodržuje pravidla a matka už neví, co si s chlapcem počít. Arthur hledá v životě své místo, zatím se mu to však nedaří. Ale to je přece naprosto normální, ani dospělí někdy přesně neví, co si počít se životem! Jenže Arthur nachází uspokojení v jedné ze zakázaných činností, a je jen otázkou času, kdy bude dopaden při činu.
Basil a Arthur mají mnoho společného. Oba stojí na okraji společnosti, i když každý z nich v jiném slova smyslu. Basil čelí vlně nevole kvůli svému nově otevřenému obchodu a Arthur je společností vnímán jako chlapec, s nímž jsou jen problémy. Proto má Basil pro chlapce pochopení. Dokáže si představit, jak se Arthur cítí. A tuší, že veškeré rebelství je především Arthurova póza…
Raphaëlle Giordanová ve svém příběhu dala prostor jednomu velmi nečekanému přátelství. Přes všechny problémy, se kterými Basil a Arthur bojují, i přes značný věkový rozdíl, oba našli něco, co je spojuje a za co mohou (v mezích zákona) bojovat. Podaří se jim společně najít způsob, jak zapadnout mezi ostatní, ale zároveň zůstat jedinečnými?

Každý má právo na své místo na slunci. (str. 94)

Kniha potěší všechny čtenáře, kteří upřednostňují příběhy bez lásky a romantiky v hlavní roli. Autorka děj vystavěla na zcela jiných hodnotách. Důležité místo v něm má provokace, frustrace, zklamání, snaha vzepřít se zavedeným systémům, (ne)pochopení, touha po svobodě a snaha být v něčem jedinečný. Raphaëlle Giordanová vás donutí zamyslet se (nejen) nad chováním hlavních hrdinů. Čtení si užijte především tehdy, pokud rádi přemýšlíte nad tím, co je řečeno přímo i nepřímo. Metaforami se to v textu jen hemží! A nechybí ani mnoho rad z oblasti osobního rozvoje. Sami se můžete přesvědčit o tom, jak je důležité najít v sobě odvahu jít za svými sny a alespoň občas vystoupit ze své komfortní zóny.

Je dobré nechat si v životě místo pro „nic“ bez snahy ho něčím zaplnit. Čas pro sny, čas pro život… Čas pro nic. Jen si tak sednout a cítit se naživu. Přítomnost v současnosti. (str. 28)

Tento příběh se v mnohém liší od ostatních, které běžně čtu. A nejspíš právě proto mě nakonec tolik bavil. Všechny autorčiny „rady do života“, které se čtenářům snaží předat, dávají smysl, jsou skutečně použitelné v běžném životě a zároveň je lze aplikovat i na některou z postav. Nejsem příliš velkým fanouškem knih zaměřujících se na osobní rozvoj, ale toto zpracování se povedlo. Máte-li chuť pustit se do poučného vyprávění, začtěte se do románu i vy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBazar u puntíkaté zebry

Giordano, Raphaëllee

Metafora, 2022

Napsat komentář