Vyhrajte průvodce tajemným světem kapradin

Kapradiny_uvodni
Kapradiny se svým vzhledem výrazně liší od ostatních rostlin, ale jsou natolik fascinující, že ve viktoriánské Anglii pro ně budovali dokonce speciální skleníky. Pronikněte do tajů světa kapradin a naučte se je pěstovat.

Fascinující kapradiny

Jakmile se jednou začnete o kapradiny zajímat, uvidíte je úplně všude – v přírodě i v zahradách, v interiérech, v umění i v designu. Svým vzhledem se výrazně liší od ostatních rostlin a připomínají nám pradávné časy, proto byly dřív považovány za kouzelné. V této výpravné knize jsou popsány čeledi a rody a dále vybrané druhy a odrůdy, které se u nás vyskytují, a také ty vhodné pro různé pěstební podmínky. Najdete tu rovněž cenné rady pro pěstitele. Většina z nás rozpozná běžné kapradiny, jako je osladič obecný, hasivka orličí nebo kapraď samec. Na světě ale existuje více než 12 000 druhů – od těch nejmenších až po stromové kapradiny, které dosahují výšky přes 20 metrů. Je tedy co objevovat. A až do světa kapradin proniknete, nekonečně vás nadchnou. Dočtete se také například o posedlosti kapradinami ve viktoriánské Anglii, která se později v mírnější podobě dostala i do Evropy. Tehdy se hledaly vzácné druhy a jen pro ně se budovaly speciální zahrady a skleníky. Nádherně tvarované listy kapradin na jaře a jejich temně zelená energie na podzim vždy přitahovaly pozornost umělců a jsou inspirací dodnes. Tato kniha vás provede úžasně tajemným světem kapradin, ale poslouží i jako příručka k jejich pěstování.

 

Kapradiny

Autor: Anton Sundin

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Olga Bažantová
Počet stran: 224
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2022
ISBN: 978-80-7670-080-2

Přečtěte si více o knize Kapradiny, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si raké přečíst náš článek nebo si prolistujte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Při procházkách lesem vídáme nejčastěji ty běžné, snadno rozpoznatelné druhy – osladič a hasivku orličí. Když se řekne kapradiny, představíme si právě jejich typický vzhled, ale jakmile si povědomí o kapradinách rozšíříme, zjistíme, jak rozmanitá skupina to je. Vyskytují se ve všemožných velikostech a podobách – od vázovitého pérovníku pštrosího přes celistvé listy jeleního jazyka až po drobnou azolu či impozantní stromové kapradiny.
Kapradiny patří k nejstarším rostlinám na Zemi – žijí zde už zhruba 400 milionů let. Mnohé kapradiny, které dnes rostou v zahradách a v přírodě, náleží do prastarých čeledí. Je úchvatné představovat si, že se můžeme procházet mezi podobnými rostlinami jako kdysi dinosauři. Je přímo fascinující, že tak prastaré rostliny jsou pořád moderní, a díky tomu jsou kapradiny přitažlivější než mnozí novější rostlinní kříženci, uplatňovaní v zahradní architektuře. (str. 7)

 

Vyhrajte knihu Kapradiny

Nádherně tvarované listy kapradin, jejich sytá zeleň a rozmanitost fascinují lidstvo už od pradávných časů. Ačkoliv by se mohlo zdát, že na světě existuje pouze několik běžných druhů, zjistíte, že ve skutečnosti jich je více než 12 tisíc od těch úplně malých až po dvacetimetrové velikány. Pokud i vy patříte mezi fanoušky těchto rostlin a pěstujete je, nebo o jejich pořízení přemýšlíte, kniha Antona Sundina vám bude dobrým rádcem. Na více než dvou stech stranách totiž najdete vše, co jste o kapradinách chtěli a potřebovali vědět.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kapradiny vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kapradiny
probíhá od 26. června do 2. července 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Kapradiny

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKapradiny

Sundin, Anton - Gunnarssonová, Elisabeth Svalin

Kazda, 2022

Vyhrajte průvodce tajemným světem kapradin - DISKUZE

Počet reakcí: 7
  1. sylver napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Důvod k naději, byla dnes doručena
    Děkuji.

  2. Mio1979 napsal:

    Dobrý den, vyhraná kniha …..moje opilá svatba dnes dorazila. Děkuji

  3. tetina napsal:

    Dobrý den, kniha Coco Pinchardová: Moje tlustá opilá svatba byla právě doručena.

  4. tetina napsal:

    Dobrý den, neskutečně rychle byla dnes doručena kniha Klub klikařů, moc děkuji.

  5. tetina napsal:

    Děkuji za odpověď, snad to pošta zvládne stejně rychle jako s touto knihou. Překvapivě ze dne na den….

  6. tetina napsal:

    Dobrý den, vyhraná kniha byla právě doručena, děkuji. Zatím stále čekám na dříve vyhranou knihu Coco Pinchardová: Moje tlustá opilá svatba.

Napsat komentář