Psi a jejich páníčci

povidky_pod_psa
Máte rádi spojení humoru, nadsázky, Prahy a nejvěrnějších přátel člověka – tedy psů? Pak si nenechte ujít povídkový román české autorky Evy Maškové nazvaný Povídky pod psa. Můžete se těšit na dobrodružství čtyř psích přátel a jejich páníčků, malostranských sousedů!

Z psího útulku rovnou na Hrad? Proč ne, když máte pes-appeal a víte, jak svět vrtí ocasem. Flanderský bouvier Oskar vás provede prvním rokem v nové smečce. Komentuje hradčanské hemžení lidí a psů bez servítků, ale pro slabosti bližních má pochopení – chybovat je lidské, odpouštět psí.
Humor a nadsázka potěší nejen pejskomily, ale i milovníky staré Prahy. Dobrodružství psích přátel Blanky, Oskara, Puga a Richarda, stejně jako příběhy jejich páníčků, malostranských sousedů, nabízejí milé čtení do neklidné doby.

Povídky pod psa

Slepičí polévka pro psí duše
Autorka: Eva Mašková

Počet stran: 105
Vazba: brožovaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-7629-060-0
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Povídky pod psa vydalo nakladatelství Talent Pro ART.

Ukázka z knihy

Teplý slunečný den, nebe bez mráčku, ale dusno nad kavárenským stolkem věští bouřku. Jako vždycky, když se setkají ti tři. Policejní rada plukovník Matyáš podléhá časté iluzi rozvedených padesátníků, že dvě nejdůležitější ženy jeho života spolu musí dobře vycházet. Padesátnice Dáša a patnáctka Karin. Bláhovost, kterou sdílí jen plukovníkův dobrmana Richard. Ležíme s Richardem pod stolem, hlavy na packách, oči zavřené. Richard předstírá klid, ale zrazují ho kupírované uši. Škubnou sebou pokaždé, když promluví Karin. Odmlouvat otci? Richard, jehož svět je definován přísnou hierarchií, trpí.
„Mega pruda, vodejít před půlnocí.“ Oříškově hnědé oči Karin za zrcadly slunečních brýlí metají blesky, kostnaté koleno vykukující z rozdrbaných replayek za tři tisíce se chvěje. Proč zrovna ona musí mít tak brutálně toxickýho fotra? „Na gramáči přijdu vo hafo subs, Si piš, že mě kvitnou.“   
„Já tě vyzvednout nemůžu. A sama z koncertu ve dvě ráno až do Ďáblic nepojedeš.“ Matyáš, poučen trpkými zkušenostmi, se drží v rozhovoru s dcerou holé podstaty. Ignoruje fakt, že neví, co znamená gramáč, ani proč je taková tragédie, když člověka někdo kvitne.
Karin přitvrdí. „Takovej bizár, copak sem malej fakan? Prudíš, aby tě vona lajkla,“ škubne hlavou k mlčící Dáše. Ví, kde je tátovo slabé místo. Sjede Dášu pohledem a ušklíbne se. „Co s ní dejtíš, jen prudíš. A nemáš na nic čas,“ vzlykne směrem k otci. Válka do hrdel a statků je vyhlášena.
„Mluv trochu slušně, jakápak vona,“ nahrává dceři na smeč plukovník. Vlastní dcera ho dovede rozhodit mnohem snáz než zkušený recidivista.
Než stačí Karin zaskórovat, ozve se Dáša. „Co kdybych Karin vyzvedla já? Mám to do Besedy kousek. Může přespat u mě a nemusí se trmácet přes celou Prahu noční tramvají.“ Dáša se medově usmívá, zatímco pod stolkem dává nohou Matyášovi znamení.      
„Že by se mi líbila představa vás dvou, jak samy couráte nočními ulicemi,“ plukovník potřásá hlavou ve snaze zachovat si při kapitulaci tvář.

O autorce

Eva Mašková se narodila v Praze v roce psa. Po čtvrtstoletí stráveném ve světě financí píše a přednáší. Čas dělí mezi pražský byt a slapskou chatu. Ráda vymýšlí zápletky, hrdiny i padouchy při práci na zahradě a ještě raději při výrobě domácích marmelád. Potrpí si na košatou češtinu, Jane Austenovou a Hilského překlady Shakespeara.

Zdroj informací: osobní stránky autorky


Talent Pro Art je novým nakladatelstvím, které má však už od svého počátku sepsané smlouvy s nejvýznamnějšími distributory. Vydává knihy začínajícím autorům i již zkušeným spisovatelům. Podmínky patří k nejvýhodnějším, které mohou začínající autoři získat, a právě těm nabízí lektoraci jejich textů a korespondenční spolupráci s tvorbou jejich textu. Dále nabízí autorům prodej jejich knih, obrazů, fotografií nebo CD přes komisní prodej. Chystá řadu literárních soutěží a jiných literárních akcí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky pod psa
Slepičí polévka pro psí duše

Mašková, Eva

Talent Pro ART, 2022

Napsat komentář