Zasoutěžte si o důkaz, jak důležité je jídlo pro budoucnost

sitopie-perex
Lidé mají celou řadu tělesných potřeb, ale žádnou z nich nepociťují tak naléhavě jako hlad či žízeň. Přestože si důležitost jídla často ani nepřipouštíme, stává se středobodem mnoha globálních problémů.

Jak může jídlo zachránit svět

Snad žádnou tělesnou potřebu nepociťujeme tak naléhavě jako hlad a žízeň. Starost o plný žaludek proto stojí v základu každého života i celé lidské civilizace: od toho, co jíme, jak jídlo vyrábíme, přepravujeme, uchováváme a pořizujeme, se odvíjí naše zdraví, národní hospodářství i stav planety. Současná produkce jídla i podoba stravování však v globálním měřítku nesvědčí nikomu. Statistiky mluví o rostoucí míře civilizačních chorob, státy přestávají být soběstačné a v budoucnu mají přibýt ještě další miliardy hladových krků, které má planeta uživit.

Jídlo je tak nenápadným středobodem mnoha globálních problémů a mělo by k sobě vázat politickou, společenskou i filozofickou pozornost. Carolyn Steelová proto zpovídá farmáře, polemizuje s filozofy, navštěvuje architekty nebo čte literární klasiky a ve své odvážné knize Sitopie dopřává jídlu důležitost, jaká mu náleží. Nejen dnes, ale hlavně v budoucnu.

 

Sitopie

Autorka: Carolyn Steelová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Viktorie Hanišová
Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Vydáno: 5/2022
ISBN: 978-80-275-1056-6

Přečtěte si více o knize Sitopie, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Sitopie

Přestože často v naší bublině zdánlivého blahobytu podléháme mylné představě, že svět má řadu mnohem závažnějších problémů než nedostatek jídla, opak je pravdou. I když statistiky o plýtvání jídlem a pitnou vodou tomu nenapovídají, hrozba hladomoru se vznáší i nad vyspělými státy a měli bychom se o produkci jídla i podobu stravování začít více zajímat dříve, než bude pozdě. Civilizační choroby a potravinová nesoběstačnost řady států jsou jen špičkou ledovce, o čemž se vás Carolyn Steelová pokusí přesvědčit ve své knize.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Sitopie vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sitopie
probíhá od 19. do 25. června 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Sitopie

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSitopie
Jak zachránit svět pomocí jídla

Steelová, Carolyn

Host, 2022

Napsat komentář