Zahrajte si o dosud nevyřešené zločiny

soutez-nepromlcime
V devadesátých letech se stala spousta zločinů, za řadu z nich nebyl dosud nikdo potrestán. Co se děje s neuzavřenými zločiny? Kolik vrahů a zlodějů běhá stále na svobodě? Dočkají se poškození a jejich blízcí potrestání viníků?

Zločiny bez potrestání a jejich připomínka

U některých zločinů může dopadení pachatele trvat několik let, někdy mohou dokonce pachatelé zůstat nepotrestaní i přesto, že je zločin objasněn. Kvůli promlčecí lhůtě si tak vrazi mohou často po letech oddechnout a přestat se ohlížet přes rameno.

Spolek Nepromlčíme právě na takové kauzy upozorňuje a představuje je veřejnosti pomocí krátkých dokumentů, článků a nyní i této publikace. V ní tedy najdete mimo jiné příběh mladých žen, které někdo brutálně zavraždil a vyňal jim orgány, Honzíka, který si odešel hrát s kamarádem, ale nikdy k němu nedorazil, nebo oblíbené učitelky, která byla prostě jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Některé případy ze zahraničí nám ale dávají naději, že i po mnoha letech lze pachatele nalézt.

Podle psychiatra Cyrila Höschla má dopadení viníka totiž kromě jiných funkcí ve společnosti i terapeutický účinek na oběti i pozůstalé. Ukazuje jim totiž, že spravedlnosti se lze domoci.

 

NE/PROMLČENO

Divoké devadesátky, mafiánské popravy a skutečné zločiny, které mění osudy
Autor: Nepromlčíme

Vydalo: nakladatelství Cosmopolis
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Vydáno: 04/2022
ISBN: 978-80-271-3721-3

Přečtěte si více o knize NE/PROMLČENO, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis.

 

logo_Cosmopolis_120x60

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

 

O autorovi

Občanská iniciativa, nyní již spolek, Nepromlčíme si klade za cíl otevřít společenskou diskuzi nad tématem promlčených trestných činů. Společným diskurzem chtějí dojít ke zrušení možnosti v České republice promlčet trestné činy, zejména vraždy, anebo alespoň dojít k dosažení prodloužení jejich promlčecích lhůt a dostat se tak na úroveň západní Evropy. Spolek Nepromlčíme vytváří platformu pro sdílení názorů a diskuzí na téma promlčení trestných činů, postavenou na demokratických principech participace všech názorových stran. Vyzývají tak k otevřené debatě všechny, kteří pokládají za nepřijatelné, aby tak závažné trestné činy, jakými jsou vražda, znásilnění či podvod bylo možné v Česku po určité době promlčet. Stejně tak nabízejí bezpečný prostor zastáncům institutu promlčení k vyjádření svých názorů a obhajobě současného stavu. Nestojí za nimi žádná politická strana – iniciativu tvoří lidé napříč celou společností s profesním či osobním vztahem k tématu, jako jsou právníci, oběti trestných činů, novináři či kriminalisté.

Zdroj informací: Nepromlčíme.cz

 

Vyhrajte knihu NE/PROMLČENO

O devadesátých letech se dodnes říká, že byly divoké a plné zločinů, z nichž některé nebyly dosud vyřešeny. Spolek Nepromlčíme se snaží na tyto neuzavřené zločiny poukazovat a nenechat je upadnout v zapomnění, aby se tak dostalo uzavření a pocitu spravedlnosti všem pozůstalým. Vedle právě vydané knihy promlouvají k obecenstvu ještě skrze krátké dokumenty nebo články. Na knihu navazuje také film Roberta Sedláčka Promlčeno, který měl 26. dubna 2022 premiéru v kinech.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolisvám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu NE/PROMLČENO vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu NE/PROMLČENO
probíhá od 17. do 30. května 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy NE/PROMLČENO

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNE/PROMLČENO
Divoké devadesátky, mafiánské popravy a skutečné zločiny, které mění osudy

Nepromlčíme

Cosmopolis, 2022

Zahrajte si o dosud nevyřešené zločiny - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. ilasan napsal:

    Kniha NE/PROMLČENO vyzvednuta. Moc děkuji

Napsat komentář