Mít všechno nestačí

1154767_budapest_on_fire
Vypadá, jak se jí jen zachce. Může mít každého muže, na kterém spočine její zrak. Její šatník je neomezený. Není tohle něco, po čem každá dívka prahne? Zjevně ne, když Georgině stále něco schází.


Richelle Mead se proslavila především svou upíří sérií pro mládež s titulem Vampýrská akademie. Příběhy o sukubě Georgině, které mají celkem šest dílů, jsou určeny především pro starší čtenáře, jelikož se v nich autorka nevyhýbá detailním sexuálním scénám. První díl nese název Trápení a u nás jej vydalo nakladatelství Domino v červnu 2011.

Georgina Kincaidová je na první pohled normální, i když nadpřirozeně přitažlivá žena. Pracuje v knihkupectví a bezmezně obdivuje Setha Mortensena, slavného spisovatele. Na druhý pohled je na ní však přeci jen něco zvláštního – nestárne a její přátelé jsou démoni, andělé, vampýři a skřeti. Georgina je sukuba, nesmrtelná žena, dcera Lilithina, která může měnit svou podobu podle své vůle. Účelem tohoto jejího daru je fakt, že jejím úkolem je svádět muže a vysávat jim energii. To je jedním z důvodů, proč nechce mít Georgina vážný vztah. Vědomí, že by z milované bytosti vysávala energii, ji ničí. Druhým důvodem je její minulost. Ve svém smrtelném životě podvedla svého manžela, což přímo souvisí s tím, že se z ní stalo to, čím je.

Zdánlivě poklidný, i když poněkud citově nestabilní život Georgině naruší autogramiáda jejího favorita mezi spisovateli. Jaké je její zklamání, když se z někoho, kdo píše vtipné a sarkastické knihy, vyklube introvertní podivín s komiksovými hrdiny na tričku. Naštěstí je tu Roman, tajemný a svůdný ctitel, který Georginu neustále pronásleduje svými věčnými pozváními na schůzky. Georgina se v tu chvíli ocitne před velkým dilema. Porušit svou zásadu a začít konečně nějaký plnohodnotný vztah?

Georginy problémy ve sféře milostné naruší problémy ve sféře pracovně-přátelské. Někdo začal vraždit a napadat její známé z okruhu nesmrtelných bytostí. Kdo je onen neznámý? Proč vraždí vampýry a brutálně napadá skřety? Co se stalo s jejím nadřízeným, který je k vrahovi překvapivě laxní? A z jakého důvodu se Georgině zdá, že všechny ty útoky s ní nějak souvisí?

Co se týče originality, kniha mne příliš nenadchla. Téměř pokaždé, když dočtu nějakou fantasy s novějším rokem vydání, tak mám pocit, že existence upírů alespoň jako vedlejších postav je snad již nutností. Většinu zvratů v ději jsem dokázala předem odhadnout, i když musím dodat, že překvapení jsem se v knize také dočkala (například identitou tajemného vraha jsem byla velice zaskočená). Kniha je taktéž velice čtivá, měla jsem ji přelouskanou za pár dní, chvílemi (hlavně ke konci) jsem se od ní nedokázala odtrhnout a měla jsem neodolatelné nutkání se dozvědět, jak to celé dopadne.

Jak jsem již poznamenala, kniha poskytne i nějaké to explicitní erotické jiskření. Nečekejte však žádné laciné orgie, autorka dokázala knihu sepsat tak, aby nebyla pro čtenáře pohoršující. Naopak. Sexuální scény knihu příjemně okořenily. Ostatně moderní čtenáře zvyklé na erotické scény z filmů a dokonce i z reklam by jen tak něco ze židle nezvedlo.

Z postavy hlavní hrdinky mám tak trochu neurčitý dojem. Na jednu stranu mi přišla inteligentní, příjemně prostořeká, charismatická (což se není co divit, když je sukubou) a v jistém smyslu i dobrosrdečná, na druhou stranu mi připadalo, že snad ani neví, co chce. V první chvíli vzdychala nad tím, jaké ohavné povolání to má, v druhé chvíli svedla muže prakticky jen proto, aby si něco kompenzovala. Celkově však mohu říci, že Georgina mi byla spíše sympatická, než aby mi lezla na nervy.

Co dodat ke knize na konec? Autorčin styl psaní rozhodně dokáže zaujmout, i když, co se týče originality, titul toho zrovna moc nového nepřináší. Kniha je plná vtipných dialogů, u kterých se člověk dokáže zasmát, ale zároveň i scén, které oko citlivějšího čtenáře nenechá suché. Pokud máte rádi vampýry, sukuby, anděly, démony a ostatní mytické potvory, rozhodně se postarejte, aby se vám Trápení dostalo do rukou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSukuba 1: Trápení

Mead, Richelle

Domino, 2011

Napsat komentář