Knihkupectví laskavého bručouna

knihkupectvi_pana_livingstona_nahled
V samém srdci Londýna, ve čtvrti Temple neleží jen slavný Temple Church, ale také zapadlé knihkupectví. Jeho panovníkem je ten neujbručenější knihkupec s laskavýma očima.

Tedy aspoň ve fantazii španělské autorky Mónicy Gutiérrez Artero, která stvořila svět Knihkupectví pana Livingstona. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, je pravý čas se s ním seznámit. V nakladatelství Metafora totiž nastala chvíle na novou 7láskovou knihu, tedy titul plný lásky.

A tentokrát jde o lásku ke knihám, k jejich autorům, hrdinům a všem lidem kolem nich. I když hlavní hrdinkou není knihkupkyně, ale mladá archeoložka Agnes Martiová. Ta se vydala ze Španělska do Anglie, aby si našla práci jako kurátorka v některém z proslulých britských muzeí. Jenže čas utíká a Agnes je stále bez práce, dokud nezabloudí do čtvrti Temple a neobjeví knihkupectví Moonlight Books. Zapadlý krámek, z něhož lze za bezměsíčných nocí pozorovat hvězdy, vede Edward Livingstone, potomek slavného objevitele.

Agnes zapluje mezi regály knih a začne poznávat tajemné návštěvníky. Obchůdek je pro ni tím, čím je oáza pro bloudící pouští – příjemným osvěžením, místem setkání a obnovení sil.

Svět byl šedivý, a teprve když se člověk naučil dívat, dařilo se mu pochytit určitý zlomek zářivých barev. Agnes začala chápat, že štěstí pučí z těch nejmenších, nečekaných výhonků. A kladla si otázku, jestli je možné, aby se všechny pozitivní věci v životě vešly do jediného knihkupectví. (str. 96)

Poklidný chod naruší krádež rukopisu deníku Davida Livingstona – a kdo může být podezřelejší než zapálená archeoložka?

Nebojte se, 7lásky se nestávají detektivní sérií, kdepak. Krádež je jen malým hybatelem děje, který je cele zasvěcen milovníkům knih. Text se totiž hemží odkazy na konkrétní autory, na jejich hrdiny, ať již prostřednictvím jmen hlavních postav (Lockwood, Cadwallader), nebo přímo citáty z nich. A když dojde ke konfliktní situaci, nebojuje se v ní pěstmi, ale ostrými verši ze Shakespeara.

Současně ale děj dává smysl a můžete si být jisti tím, že pokud vás začne trochu uspávat a nudit svojí poklidností, dojde ke zvratu. Překvapivý otřes způsobí, že postavy jaksi víc ožijí a jsou donuceny vystoupit ze svých zajetých kolejí.

„Ale i kdyby ne, i kdyby se ti rozpadl celý život, tak jako to udělala tahle kuchyňská stěna, chci, aby sis pamatovala, že i z trosek té největší pohromy se můžou zrodit tak výjimečné stavby, jako je tahle.“ (str. 216)

Knihkupectví pana Livingstona si užije čtenář v literatuře zběhlý, ale i ten, který o Oliveru Twistovi v životě neslyšel – pro každého má autorka nějaký dárek. Když nic jiného, tak pohodu, dobrou náladu a úsměv na rtech, což přečtení knihy o nositeli ceny pro nejnabručenějšího knihkupce zaručeně přinese. Pokud nevěříte, pořiďte si listopadovou 7lásku a přesvědčte se na vlastní oči.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihkupectví pana Livingstona
Kde knihy dávají dobrou noc?

Artero, Gutierrez Monica

Metafora, 2021

Napsat komentář