Past na nevěstu

tretipolovicka-nahled
Skye už táhne na třicet, a ač je pohádkově bohatá, nemá přítele. Trpí totiž OCD a zatím ji všichni kvůli tomu zavrhli. Až na Burka – ale ten k tomu má své důvody.

Novinka z nakladatelství Cosmopolis s názvem Třetí polovička americké autorky Caroly Loveringové přináší poněkud neobvyklý příběh na pomezí romantické a psychologické literatury.

Už český název napovídá, že by mohlo jít o klasický milostný trojúhelník. Burke Michaels je manželem Heather, otcem tří takřka dospělých dětí a přišel o práci. Nejvíc ze všeho potřebuje peníze, spoustu peněz, aby zachránil své manželství a udržel děti na studiích. Krásná Skye Starlingová má peněz tolik, že je ani nepočítá. Pracuje jako knižní agentka úspěšné autorky. Od dvanácti let však trpí OCD, tedy obsedantně kompulzivní poruchou. V důsledku toho jí nejvíc ze všeho chybí láska milovaného muže.

Když se Skye seznámí s Burkem, vypadá to jako náhodné setkání. A láska, která mezi nimi vyklíčí, je darem z nebes. Jenže je to všechno příliš krásné, než aby to mohla být pravda…

Asi do poloviny knihy má čtenář pocit, že všemu rozumí. Prostě skoro padesátník, v krizi středního věku, poplete hlavu bohaté, duševně nemocné dívce, která touží přes svůj handicap po lásce. A vše je zalité sluncem. Pořád čeká, co se z toho vyvine, když v tom nejlepším přijde totální zvrat. Pak už jen nevěřícně pokračuje v rychlém čtení, protože ho zajímá, jak to všechno bylo doopravdy a jakým způsobem celý příběh autorka rozetne.

Carola Loveringová se jeví jako dobrá vypravěčka, přestože jde teprve o její druhou knihu. Nejprve čtenáře vtáhne do příběhu, který vypráví ústy hned tří vypravěčů: Skye, Burkeho a Heather. Uklimbá jej pozitivním vývojem vztahu, znejistí retrospektivním ohlédnutím (jak to všechno souvisí?) a pak jej překvapí tím, že nic není takové, jaké se zdálo, a nutí ho začít znovu od začátku.

Romance se zvrtne v psychologické drama, v němž najednou nevíte, kdo je vyšinutý a kdo normální a komu vlastně máte držet palce. Znovu vyvstává otázka, kolik toho obyčejný člověk unese, a co jej trvale poznamená.

Ale ironie nesnesitelných věcí je v tom, že vlastně snesitelné jsou. Nutí vás vydržet to, o čem si myslíte, že vydržet nelze. Vyžadují po vás, abyste setrvali v nepředstavitelné bolesti. (str. 77)

Možná i vám osud naložil víc, než unesete. Možná i vy máte šrámy na duši, s nimiž musíte žít, a možná, že vám právě tato kniha pomůže odrazit se ode dna, uvidět světlo na konci tunelu. Protože přese všechna zašmodrchaná klubíčka osudu tří poloviček dává autorka v závěru i naději. A tu potřebuje každý z nás.

Komu je kniha určena? Primárně asi ženám, ale věřím, že i muži by se zvládli sžít s mužským hrdinou, protože nejde o klasickou červenou knihovnu, která silnější pohlaví obvykle neoslovuje. Sekundárně pak každému, kdo se rád nechá napínat a oslovit originálním příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTřetí polovička

Loveringová, Carola

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář