Londonova klasika v novém kabátě

martin-eden
Příběh s autobiografickými prvky amerického klasika Jacka Londona se, stejně jako mnoho úspěšných titulů před ním a další po něm, dočkal nového vydání, aby si získal pozornost nových čtenářů. Co se skrývá za zlatou maskou vyšší třídy? 

Mladý námořník Martin se zamiluje do Ruth, dívky z vyšších kruhů. Aby se k ní dostal blíže, začne chodit do knihovny a ponoří se do světa vědění a psaní. Jeho sen se po čase splní a osud ho skutečně se sličnou Ruth svede dohromady. Mladík ale bohužel záhy pocítí faleš a pokrytectví místní smetánky, která mu jasně dává najevo, že jeho místo je někde jinde.

Martin Eden

Autor: Jack London
Přeložila: Eva Masnerová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-493-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Martin Eden vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

Odemkl domovním klíčem a vešel do dveří, a těsně za nám mladík, který neohrabaně smekl čepicí. Mladík měl na sobě neforemné šaty páchnoucí mořem a do prostorné haly, v níž se octl, se zjevně nehodil. Nevěděl, co si s čepicí počít, a cpal si ji do kapsy kabátu, než mu ji druhý muž odebral. Udělal to klidně a samozřejmě a neohrabaný mladík to ocenil. „Chápe mě,“ říkal si v duchu. „Postará se, abych to zvládl.“

Šel druhému v patách, pohupoval rameny a bezděky zeširoka našlapoval, jako by se rovné podlahy zvedaly pod náporem vzdouvajícího se moře. Prostorné místnosti se pro jeho rozmáchlý krok zdály příliš úzké a on sám se děsil, že širokými rameny narazí do dveří anebo shodí drobnosti na nízké římse krbu. Uhýbal ze strany na stranu mezi různými předměty a zveličoval si hrozící nebezpečí, které ve skutečnosti vězelo jen v jeho představách. Mezi klavírem a velkým stolem s vysoko vyrovnanými knihami bylo místa, že by tam prošlo bok po boku půl tuctu lidí, ale on to zkoušel celý rozechvělý. Mohutné paže držel volně podél boků. Nevěděl, co si s těmi pažemi a rukama počít, a když ve své vybičované představivosti už viděl, že se jednou paží nutně otře o knihy na stole, couvl jako vystrašený kůň, tak tak že minul stoličku u klavíru. Pozoroval přirozené pohyby muže před sebou a poprvé si uvědomil, že se svou chůzí od ostatních lidí liší. Na okamžik jím projel palčivý stud, že chodí tak neohrabaně. Na čele mu naskočily drobné krůpěje potu. (str. 1)

Jak příběh pokračuje? Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jack London byl americký spisovatel, novinář a aktivista, který se narodil jako John Griffith Chaney a proslavil se svými nejčtenějšími knihami Volání divočiny a Bílý tesák. V civilním životě byl lovec tuleňů, zlatokop, kotelník v elektrárně a člen pobřežní rybářské hlídky. Již v dětství si však zamiloval dobrodružnou literaturu, kterou posléze začal i sám psát. Proslavil se mnoha námořnickými povídkami, romány z aljašské přírody a podobně drsných prostředí lidské civilizace. Tento původně individualista se pod vlivem životních zkušeností a čtení Marxových myšlenek stal socialistou a vstoupil do socialistické strany. Pracoval v odborovém hnutí, byl kritikem individualismu. Dostal se na universitu, kterou však musel ze zdravotních důvodů opustit. Stal se ve své době nejlépe placeným spisovatelem, podnikl cestu kolem světa, koupil si ranč a ve velkém utrácel. Přes své velké příjmy měl stálé finanční potíže, celý život také bojoval s alkoholismem.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMartin Eden

London, Jack

Alpress, 2021

Napsat komentář