Zasoutěžte si o klasický román George Orwella

1984-audiokniha-perex
Román George Orwella o životě pod krutovládou jedné Strany a o touze obyčejného člověka po poznání skutečné minulosti vychází v audio podobě. Pokud si chcete toto klasické dílo antiutopického žánru poslechnout, máte nyní příležitost.

Když pravda není pravdou

Ve zbídačelém Londýně na území superstátu Oceánie se v dubnu 1984 úředník Ministerstva pravdy Winston Smith přiměje vzepřít. Už se mu zajídají pěstěná stádnost i technika normopsychu, využívané coby hráz proti občanskému vzdoru. Pochyby začne potají svěřovat deníku i přesto, že každý pohyb v téhle chmurné zemi monitorují telestěny Velkého bratra. Krutovláda jedné Strany navíc s Winstonovým přispěním z dějin cíleně vymazává veškeré vzpomínky na dobu před Revolucí, neboť hodlá pomocí znetvořeného jazyka zvaného neolekt obyvatelstvo opanovat na těle, v duchu i v srdci – ryzí, nezměrnou, totalitní mocí. Zbývá aspoň jiskřička naděje na svobodu?

Nicméně i Winstonova láska k Julii a krimistyk s ní představují protestní akt, takže za oběma asi brzy spadne klec. A pak…? Pak už jen drtivé vyústění znamenitě propracované antiutopie o nelidském režimu, která téměř tři čtvrtě století vévodí svému literárnímu žánru.

 

1984

Autor: George Orwell

Vydavatel: vydavatelství OneHotBook
Interpreti: David Novotný, Zbyšek Horák
Překlad: Petra Martínková
Délka: 11 hodin 1 minuta
Vydáno: 2/2021
EAN: 8594169483986

Přečtěte si více o audioknize 1984, kterou do soutěže věnovalo vydavatelství OneHotBook. A nezapomeňte si také poslechnout krátkou ukázku.

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

 

O autorovi

george-orwellSociální cítění britského autora George Orwella (1903–1950) – vlastním jménem Erica Arthura Blaira – kontrastovalo se vzděláním na elitním Etonu, kam ho z rodného koloniálního Bengálska vyslal otec, a zrálo v profesi reportéra a esejisty. Při psaní knihy Na dně v Paříži a Londýně (1933) na vlastní kůži poznal nouzi i šidítka nejchudších spoluobčanů. V satirách Bože chraň aspidistru (1936) či Nadechnout se (1939) zase karikoval stereotypy středních vrstev. Po vydání reportáže Cesta k Wigan Pier (1937) z hornického severu Anglie už nebylo pochyb o tom, že proti pokrytectví na obou stranách barikády stanul neúplatný „demokratický socialista“. Papalášské levičáky si ještě víc znepřátelil knihou o španělské občanské válce Hold Katalánsku (1938), ve které odhalil bojovou nezpůsobilost komunistů, schopných omílat leda fráze z Moskvy. Jeho dílo vrcholí alegorií Farma zvířat (1945), zachycující přechod bolševiků od leninismu ke stalinismu, a antiutopií 1984. V ní si Orwell roku 1948 představil poměry, jaké v Londýně zavládnou, až si koncové číslice letopočtu prohodí místa. Nedlouho nato podlehl tuberkulóze.
(Zdroj informací a fotografie: vydavatelství OneHotBook)

 

Vyhrajte audioknihu 1984

Winston Smith pracuje jako úředník na Ministerstvu pravdy, které s jeho přispěním z dějin cíleně maže vše, co proběhlo před Revolucí a veškeré články upravuje a přepisuje tak, aby se novému totalitnímu režimu hodily. Winston se však svým vzpomínkám nedokáže ubránit a začíná tušit, že dřívější život nebyl takový, jak ho líčí propaganda. Musí si však dávat pozor, protože ideopolicie se svou všudypřítomnou technikou jsou připraveny veškeré takové názory tvrdě potlačit a trestat. Naděje na změnu je však mizivá. Nebo ne?

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu 1984, kterou si stáhnete z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu 1984
probíhá od 15. do 28. dubna 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy 1984

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1984
Audiokniha

Orwell, George

OneHotBook, 2021

Zasoutěžte si o klasický román George Orwella - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. a.k napsal:

    Dobrý den, audiokniha 1984 je již v mé Knihovničce. Děkuji za výhru.

Napsat komentář