Ukázka z knihy Zamilujte si svůj domov

Zamilujte si svuj domov_uvodni
Změňte běžné denní povinnosti v radost a využijte naplno svůj potenciál a kreativitu. S knížkou Zamilujte si svůj domov dodáte svému bydlení hřejivé kouzlo.

Přinášíme vám ukázku z knihy Zamilujte si svůj domov,
kterou vydalo nakladatelství Grada.

 

Vytvořte domov, který budete milovat

Zamilovat si svůj domov. Zní to krásně, viďte? Kdo by nechtěl žít v prostředí, které opravdu miluje a které mu přináší radost už ve chvíli, kdy otevře vstupní dveře svého domova. Jak ale vytvořit domov, který budeme milovat? A co ve skutečnosti znamená tvořit domov? Je vůbec možné najít radost v každo­denních a stále se opakujících domácích povinnostech?
Nevíme, v jakém životním období se právě teď nacházíte. Možná je to sotva pár týdnů, co jste dostala klíče od svého nového domova, možná jej už pár let tvoříte nejen pro sebe, ale také pro svoji rodinu, a možná už to děláte tak dlouho, že jste z toho všeho unavená, vyčerpaná a ze všeho nejvíc byste si přála aspoň chvíli doma nebýt.
Ať už je to jakkoli, tahle kniha je určena právě vám. Na jejích stránkách vás zveme k tomu, abyste se do svého domova opravdu zamilovala. Možná poprvé a možná znovu a poněkolikáté. Hned na začátku vám musíme říct jedno: nebude to bez práce. Bude to vyžadovat váš čas, vaši odvahu a přede­vším vás samotnou. Bez vás totiž váš domov nikdy nebude domovem, jakým být může. A my máme za to, že promeškat v životě tuhle příležitost, by byla obrovská škoda. Proto je tu knížka, kterou právě držíte v rukou. My víme, že to nebude vždycky snadné. Ale také víme, že to bude stát za to. Pojďte se společně s námi vydat na cestu a vytvořte domov, který budete opravdu milovat.

Zamilujte si svuj domov_ukazka2

 

Jak jsme se zamilovaly do svého domova

Musíme říct, že své domovy máme opravdu rády. Musíme ale také upřímně dodat, že tomu tak rozhodně nebylo vždycky. K chvíli, kdy jsme si uvědomily, že péče o naše domovy je pro nás každodenní radostí, vedla poměrně dlouhá cesta. Když jsme přemýšlely, jak dlouhá ta cesta vlastně byla, zjistily jsme, že se musíme vrátit úplně na začátek. Právě tam to totiž všechno začalo. Pojďte se teď spolu s námi na chvíli vrátit v čase. O více než třicet let zpátky. Zpátky do našeho dětství.
Příběh našeho dětství je společný z jednoho prostého důvodu. Jsme sestry, a tak není vůbec ku podivu, že jsme společně strávily celé dětství v jednom pokoji. V pokoji, kde vládl pořádný chaos a nepořádek. Na rozdíl od zbytku našeho tehdejšího domova, který jsme samozřejmě neměly na starost my dvě, ale naši rodiče, kteří dodávali nám i našemu domovu jistotu a řád. Naše máma mu pak dodávala i to ostatní, co si obvykle pod slovem domov představíte.
Všechno samozřejmě nebylo ideální. Pravdou ale je, že nám doma bylo opravdu dobře. Z velké části jistě i díky tomu, že náš domov v rukou našich rodičů fungoval jako menší dobře vedený hotel. Okna byla stále čistá, prádlo vyprané, podlahy vytřené, kuchyně voněla dobrým jídlem a na umyvadlech nebyly zbytky od pasty a mýdla. Kromě toho náš domov býval neustále plný lidí, nejen díky tomu, že nás doma bylo pět, ale především díky hostům, kteří si u nás prakticky podávali dveře a často zůstávali i přes noc, jak jinak než v čistě povlečených peřinách.
Nepředstavujte si ale, že naše máma celý život trávila jen leštěním oken. Nezáleželo totiž ani tak na tom, zda zrovna šla na důležitou schůzku nebo drhla sprchový kout – důležité totiž bylo, že ať dělala cokoli, dělala to vždy s grácií a šarmem. Dokázala se soustředit na práci, kterou zrovna dělala, ale stejně tak si dokázala sednout uprostřed dne do křesla a číst si knížku nebo s opravdovým soustředěním sledovat večerní film, ke kterému si uvařila bylinkový čaj a zapálila svíčky. Neměla činnosti rozdělené na ty důležité a ty podřadné. Vše, čemu se právě v danou chvíli věnovala, dělala s pečlivostí i vášní sobě vlastní. Pokud bychom měly říct o nějaké ženě, že má grácii a šarm, byla by to rozhodně naše maminka.

Zamilujte si svuj domov_ukazka1

My jsme v tomhle řádu a pořádku vyrůstaly a přišlo nám to úplně samozřejmé a normální. Měly jsme celou tu dobu pocit, že všechno doma se děje tak nějak samo. Pak jsme ale vyrostly a vdaly se. A když jsme za sebou zavřely dveře svých vlastních domovů, zjistily jsme, že tak nějak samo nefunguje vůbec nic.
Z dětství a dospívání si také dobře vzpomínáme na pravidelné pracovní pátky, kdy jsme vysávaly, vytíraly, utíraly prach a u toho všeho hodně nahlas protestovaly. Samozřejmostí bylo i prostírání k nedělnímu obědu, každodenní spravedlivé sourozenecké střídání u dřezu a myčky nádobí, věšení prádla či menší nákupy.
Když jsme tedy později založily své vlastní domovy, zhruba jsme věděly, co je třeba dělat, ale všech těch úkolů a povinností, které jsme najednou měly zvládnout, bylo nějak víc, než jsme si vůbec dokázaly představit. Neměly jsme tušení, jak to všechno spolu se zaměstnáním a studiem na vysoké škole stihnout a nezbláznit se. A to jsme tenkrát ještě neměly děti.

———————————–

Prolistujte si celou ukázku.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZamilujte si svůj domov

Kramolišová, Michaela - Popovičová, Markéta

Grada, 2019

Napsat komentář