Ukázka z knihy Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly (Petra Poláková)

JakRozvijetPohybEmoceASmysly
Petra Poláková ve své knize přináší cenné rady rodičům a pedagogům, kteří chtějí dětem poskytnout co největší prostor pro správný rozvoj. Výchovné postupy, cvičení a úkoly, založené na principu Montessori, se stanou moderním průvodcem nejranějším obdobím života dítěte.

Knihu Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly
autorky Petry Polákové vydalo nakladatelství Grada.

Prvních 24 měsíců se počítá: 3 měsíce před početím, 9 měsíců těhotenství, 12 měsíců po narození. Během této doby je nutné naplnit rezervoár základních emočních potřeb podle psychologie Pesso-Boyden, kterou jsem již zmiňovala. Je to zásadní část lidského života, která v podstatě předurčí, jak harmonicky se děti budou vyvíjet. Toto období bývá někdy nazýváno obdobím důvěry či nedůvěry. To znamená, že naplnění prvních okamžiků bude mít vliv na to, zda dítě v pozdějším životě bude důvěřovat v sebe samo, lidi kolem něj a v okolí.

Z těchto důvodů se mi zamlouvá koncept kontaktního rodičovství. Zastává názor, že první dny, týdny a měsíce máme svému miminku věnovat maximální pozornost. Je třeba se s láskou přizpůsobit jeho potřebám a plně respektovat to, že tento svět je pro něj zpočátku náročný a jedinou jeho jistotou je máma a později táta. Obecně je důležité naladit se na miminko a vnímat, co mu je a není příjemné. U miminka je opravdu třeba respektovat jeho projevy s vědomím toho, že prvních několik měsíců ho nemůžete rozmazlit tím, že budete naplňovat jeho potřeby.

Důležitou součástí každodenních rituálů je výživa miminka. Je dobré si uvědomit, že příjem mléka má vliv též na emoční rozvoj dítěte, a dokonce i na rozvoj řeči. Celý přirozený proces sání, kdy dochází k posilování vazby mezi maminkou a dítětem, totiž představuje i přirozenou stimulaci sacího reflexu. Dále napomáhá aktivaci obličejových, čelistních a žvýkacích svalů. Je též ukázkou první koordinace oko–ruka. Při sání jsou stimulovány i hmatové vjemy z bradavky a matčiny kůže a v neposlední řadě dochází též k výměně prospěšných bakterií. To vše má vliv na pozdější zdárný nácvik mluvení a artikulace, ale i učení. Pokud však nemůžete kojit, nelamte si s tím hlavu. Hlavně dejte pozor na to, zda je při krmení otvor lahvičky přiměřeně malý, aby se dítě muselo snažit sát, a stále tak posilovalo a stimulovalo oblast úst, svalstvo jazyka, rtů a žvýkací svaly.

Co se týče rozvoje řeči, základy se tvoří právě do prvního roku života. V té době si dítě buduje základ pasivní slovní zásoby. Na děti je tedy vhodné mluvit jasně a používat správné pojmy. Odborníci uvádějí, že není třeba se vyhýbat zdrobnělinám, není ale vhodné na děti šišlat. To souvisí s dětskou schopností nápodoby – šišláním můžeme dítěti nevědomě vytvořit základ pro některou z řečových poruch (Kutálková, 2010).

Pro správný vývoj je důležité, aby dítě mělo silnou citovou odezvu na své projevy, dostatečné množství příležitostí slyšet lidský hlas a správný tělesný rozvoj. Co ještě můžeme miminku poskytnout? Masáže, lehké cvičení, časté kladení na bříško, abychom ho podpořili ve správném pohybovém a psychomotorickém rozvoji, pohodu doma a pobyt na čerstvém vzduchu za jakéhokoli počasí (vyjma mrazů a smogu). Přes den by miminko nemělo být vystavováno velkému množství změn, přemíře smyslových vjemů, velkému množství osob a aktivit. Miminko je spokojené se svými nejbližšími a v plné pozornosti jedné, maximálně dvou osob.

Důležité je také správné světlo. Navečer zvolte tlumené světlo teplého spektra (vhodné jsou například solné lampy z himalájské soli). Nevhodné je tzv. modré světlo vyzařované z mobilů, tabletů, ale i z běžně používaného bílého, studeného LED světla nebo modrého světla, dekoračních okrajů v kuchyni či modrých neonů, digitálních hodin atd. Toto světlo je vhodné pro denní aktivity, zatímco večer před spaním brání tvorbě melatoninu (dalšímu z řady významných hormonů ovlivňujících regeneraci buněk). Samozřejmostí by mělo být, že si dítě nezvykne dívat se na mobil, notebook, ale ani televizi před spaním, a to minimálně do osmnácti měsíců věku. Tyto přístroje vyzařují energii, která děti unavuje, otupuje jejich smysly, namáhá centrální vidění a omezuje vidění periferní.

Nechme se též inspirovat zásadami čínské filosofie o zdravém prostoru feng-šuej a vytvořme kolem dítěte harmonické prostředí a podpořme nerušený spánek, který by měl „u kojenců trvat 14–15 hodin“ (Saul, 2014). Doporučuje se, aby peřinky i stěny měly tlumené krémové barvy bez rušivých vzorů či například postaviček akčních hrdinů. Podle zásad Marie Montessori je pro dobrý spánek miminka vhodné umístit matraci u země. Já osobně jsem chtěla mít miminko pořád u sebe, tak jsem si ho dávala do postele. Pokud by tam však bylo samo, hrozilo by, že spadne. Na zdravé matraci na zemi nic takového nehrozí, navíc si později jako batole může samo kdykoli z postele vylézt a opět do ní zalézt. Než se pustíte do dekorování místa, kde se bude miminko pohybovat, zkuste si lehnout na břicho a na záda a vžijte se do pocitů miminka. Jak bude vnímat prostředí z tohoto úhlu pohledu? Je prostředí přiměřeně stimulující a příjemné? Děti mají rády rutinu a řád, proto je vhodné zařídit v bytě konkrétní místa, kde se přebaluje, kde se koupe, kde se jí a kde se spinká. Dítě si na to brzy zvykne, jeho podvědomí se nastartuje a dítě se bude cítit komfortněji a v bezpečí.

Je pochopitelně nutné dávat v okolí miminka pozor na toxické látky. Jak jsem uvedla na začátku, toxické látky mají v dnešní době významný negativní podíl na zdraví dětí. Známým faktem je, že je třeba dbát na to, abychom nemalovali a nenatírali nábytek těsně před narozením miminka a abychom obecně dali pozor na to, co tyto materiály obsahují. Rovněž je vhodné prát v šetrných pracích prostředcích; aviváž bychom měli vyloučit úplně. Ideální však není ani hygienicky sterilní domácnost. Je potvrzeno, že antiseptické prostředí vede k oslabené imunitě dítěte.

——————–

Další ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatelství Grada.


gradaKnihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak rozvíjet pohyb, emoce a smysly
Pozorné a spokojené dítě

Poláková, Petra

Grada, 2019

Napsat komentář