Duchovní průvodce po Karlově mostě

Karluv most_V souvislostech viry a ducha
Vše, co jste kdy chtěli vědět o Karlově mostě, najdete v knížce Stanislava Přibyla. Ať už vás zajímají historické či duchovní souvislosti, publikace Karlův most vás jistě nadchne mnoha novými informacemi i fotografiemi.

Duchovní průvodce po jednom z nejkrásnějších mostů na světě odkrývá jak jeho krásu, tak souvislosti víry, historických událostí a osob, díky nimž vznikla úchvatná galerie třiceti soch a sousoší svatých na obou jeho stranách. Autor nás nejprve seznamuje s tím, kdo, kdy a na čí zadání sochy vytvořil (dějiny). Podává stručný uměleckohistorický popis toho, co na mostě vidíme (včetně nápisů), a spolehlivě interpretuje život a význam svatých, které na mostě potkáváme (ikonografie). Tento výklad by byl neúplný bez pojednání o bezprostředním okolí Karlova mostu. Některé málo známé skutečnosti vyzvedává z prachu zapomnění oddíl Co jste možná nevěděli. Pomyslnou třešničku na dortu tvoří úryvky z románů, básní, esejů, modliteb, legend a dalších dokumentů (Najdeme v literatuře). Text doprovázejí dva plánky místa na vnitřních stranách obálky a téměř sto padesát fotografií a historických rytin. Kniha v dosud nevídané míře přibližuje duchovní dědictví Prahy a českých zemí v evropském i světovém kontextu.

 

Karlův most

V souvislostech víry a ducha
Autor: Stanislav Přibyl

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7195-889-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Karlův most vydalo Karmelitánské nakladatelství.

 

Ukázka z knihy

Křižovnické náměstí dostalo současnou podobu v letech 1847–1848. Před tím jej bylo možné charakterizovat spíše jako křižovatku. Při této poslední úpravě byla zbořena barokní budova strážnice u nájezdu na most, přesunut viniční sloup se sochou svatého Václava, vyzděna nábřežní zeď a náměstí upraveno jako park, kam byla umístěna socha Karla IV. coby zakladatele Karlovy univerzity.
Do dnešního náměstí ústí od východu ulice Karlova, od severu vede Křižovnická ulice, od jihu Smetanovo nábřeží a od západu Karlův most. Na náměstí jsou dva kostely, křižovnický svatého Františka a kostel Nejsvětějšího Salvátora, stavebně součást Klementina, který je v současnosti studentským kostelem. (str. 15)

 

Stanislav Přibyl

Stanislav Přibyl (* 1971) je katolický kněz, redemptorista, generální sekretář České biskupské konference a pražský rodák. V letech 1999–2008 byl farářem na Svaté Hoře u Příbrami, mezi lety 2009–2016 generálním vikářem litoměřické diecéze. Od roku 2016 studuje dějiny umění na FF UK v Praze. Ve volném čase rád fotografuje a hraje na varhany.

Informace byly čerpány ze stránek Karmelitánského knihkupectví.


Karmelitánské nakladatelství se svojí nabídkou orientovanou na křesťanskou literaturu působí na knižním trhu od roku 1991. Dosud bylo pod jeho hlavičkou vydáno více než 1500 titulů. Nejdůležitější součástí jsou edice věnované duchovnímu životu, mezi nejúspěšnější patří Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Z kmenových autorů jmenujme např. Vojtěcha Kodeta nebo Kateřinu Lachmannovou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarlův most
V souvislostech víry a ducha

Přibyl, Stanislav

Karmelitánské nakladatelství, 2019

Napsat komentář