Druhý díl Encyklopedie soběstačnosti

Encyklopedie sobestacnosti 2
Plánujete ekologické farmaření, chystáte se hospodařit na větším pozemku, přejete si vypěstovat vlastní rostliny bez průmyslových hnojiv, nebo se zajímáte o včelařství? Nejen s tímto vším vám pomůže druhý díl Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století.

Encyklopedie soběstačnosti navazuje na úspěšný první díl (Rodinná zahrada). Tentokrát získáte základní informace o tom, na co se připravit, pokud plánujete ekologické farmaření nebo udržitelné hospodaření na větších pozemcích od jednoho hektaru výš. Seznámíte se s metodami pěstování rostlin bez průmyslových hnojiv a pesticidů, s vhodnými postupy při péči o louky a pastviny, při produkčním sadaření a také při chovu nejoblíbenějších hospodářských zvířat. Uděláte si přehled o současné legislativě a možnostech čerpat dotace. Velká pozornost je věnována metodám a produktům zvlášť vhodným pro malé ekofarmáře, jako je pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin nebo chov skotu bez tržní produkce mléka. Pro zájemce, kteří se chtějí pustit do skutečně inovativních metod, autoři připravili pasáže o permakulturním hospodaření blízkém přírodě. V tomto svazku naleznete i pasáže o rybníkářství, ekologickém vinařství, chovu včel nebo pěstování hub. V závěru kniha nabízí pestrou škálu příkladů dobré praxe.

 

Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století 2.díl

Farmář, pastevec, sběrač
Autorka: Eva Hauserová

Počet stran: 386
Vazba: vázaná
Formát: 150×208 mm
ISBN: 978-80-7553-582-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století 2.díl vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Celoroční doplňování minerálů je pro ovce nezbytnost. Nejsou-li minerály dlouhodobě doplňovány, dochází k poruchám reprodukce, jehňata mají při narození nedostatečnou životnost, bývá narušena imunita, bahnice mají méně mléka a objevuje se množství metabolických poruch. Pozor, minerální doplňky vhodné pro skot a koně jsou pro ovce toxické kvůli vysoké citlivosti ovcí na měď.
Kvalitní pastva by měla zajistit požadavky ovcí na vitaminy. Méně kvalitní seno nebo kukuřičná siláž však často nemívají dostatek vitaminů A, D a E. Tyto vitaminy je možné dodat buď injekčně před bahněním, nebo jako přídavek do krmení.
Voda musí být ovcím k dispozici celoročně. (str. 215)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Eva Hauserová

Eva Hauserová je česká novinářka, spisovatelka, překladatelka, feministka. Mimo psaní povídek a románů se zabývala tvorbou televizních scénářů zaměřených na ekologii a ženy, např. televizní pořady Nedej se, Ženský hlas, ABCDEkologie, Zpátky pod došky, Vybydlená planeta. Postupně se stala členkou STUŽ, Obce spisovatelů, českého PEN klubu, Českého spolku skeptiků Sisyfos a sdružení Permakultura CS. Byla častou účastnící Parconů a s organizací Československý fandom úzce spolupracovala. Je autorkou knihy Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století: Rodinná zahrada.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie soběstačnosti pro 21. století 2.díl
Farmář, pastevec, sběrač

(ed.), Eva Hauserová

Triton, 2018

Napsat komentář