Zahrajte si o nebezpečný pobyt na ostrovech Mrtvých

strazci-svetla-perex
Farallonské ostrovy nabízí těm několika málo vyvoleným, kteří dostanou povolení vstupu, pohled na panenskou přírodu a pozoruhodnou faunu. Ovšem ne nadarmo se jim přezdívá ostrovy Mrtvých. Proč se odsud ne všichni vrátí živí?

Ostrovy, ze kterých se možná nevrátíte

Ne nadarmo se Farallonským ostrovům říká ostrovy Mrtvých – každý, kdo na ně zavítá, se musí smířit s tím, že už se možná nevrátí.

Fotografka přírodních scenerií Miranda se rozhodne strávit rok na Farallonech. Na tyto krásné, ale nebezpečné ostrovy je vstup možný jen na zvláštní povolení, a tak jedinými Mirandinými společníky jsou biologové, kteří v drsných podmínkách studují pozoruhodnou místní faunu – žraloky, hejna velryb, rypouše, krvelačné racky, alkouny i přemnožené myši.

Miranda si své nové působiště zamiluje, ale zároveň si začíná uvědomovat, že strávit rok mimo civilizaci bude náročnější, než si představovala. Když jeden z vědců nečekaně zemře, vyvstává otázka, jestli padl za oběť pouze nehostinným ostrovům Mrtvých, nebo některému z jejich dočasných obyvatel. Z ostrovů ovšem není kam utéct a nezbývá, než s neustálou hrozbou smrti pokračovat den za dnem dál…

 

Strážci světla

Autorka: Abby Geniová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Anna Halfarová
Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2018
ISBN: 978-80-7577-625-9

Přečtěte si více o knize Strážci světla, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Nikdy nezapomenu na první okamžiky po příjezdu. Farallonské ostrovy byly jiné, než jsem čekala. Ukázalo se, že jsou menší a podivnější, než jsem si je představovala. Nevelké pohoří obklopené vodou. Vypadalo to, že celé ostrovy by ze zemského povrchu dokázala smést jediná silnější vlna. Stála jsem na palubě trajektu. Do trupu narážely vlny a kapitán Joe spouštěl kotvu. Loď se kymácela, rozmazaný horizont tančil. Zastínila jsem si oči a pohlédla na svůj nový domov.
Kdysi dávno se tomuto místu říkalo ostrovy Mrtvých. Teď jsem pochopila proč. Jihovýchodní Farallon nezabíral ani tři čtvereční kilometry. Další ostrůvky byly nezalesněné, pusté a poničené. Nebyly tu žádné písčité pláže. Pobřeží lemovaly mořské řasy, skalnaté vrcholky se rozpadaly. Ostrovy byly seřazené podle velikosti jako svatební hosté na fotografii. V jejich obrysech bylo něco surového. Svět možná stvořil Bůh, ale vypadalo to, že Farallonské ostrovy přenechal svému nezletilému nevlastnímu synovi, který se navíc musel při práci spokojit s nějakým horším druhem hlíny. (str. 19)

 

O autorce

Abby-GeniovaAbby Geniová vystudovala kreativní psaní na Oberlin College a University of Iowa. S knihou Strážci světla v roce 2016 zvítězila v soutěži debutů knihkupectví Barnes & Noble a získala cenu Chicago Review of Books za nejlepší román. Věnuje se také psaní povídek, obdržela za ně první místo v soutěži časopisu Glimmer Train. V roce 2013 vydala sbírku povídek The Last Animal, se kterou se probojovala mezi finalisty knižní ceny Orion.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Strážci světla

Na Farallonské ostrovy je možné se dostat pouze se zvláštním povolením. Fotografka Miranda měla za to, že to je kvůli zdejší panenské přírodě, které by mohl turistický ruch ublížit, ale brzy se ukáže, že v nebezpečí nebude místní fauna a flora, ale spíše sami návštěvníci. Ne nadarmo se totiž oblasti říká ostrovy Mrtvých. Jaké hrozby zde číhají na výzkumnou výpravu biologů a Mirandu, která je doprovází? A podaří se jim přežít, než je vyzvedne loď, která je odveze na pevninu? To si přečtěte v napínavém thrilleru Abby Geniové, který byl v rámci projektu Velký knižní čtvrtek zařazen mezi 15 hitů podzimní sezóny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Strážci světla vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Strážci světla
probíhá od 11. do 24. října 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 thrillery Strážci světla

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážci světla

Geniová, Abby

Host, 2018

Napsat komentář