Lendlova sbírka mistra art nouveau

Alfons_Mucha
Alfons Mucha je jedním z nejvýznamnějších představitelů stylu art nouveau. Známý je především pro své plakáty s éterickými ženami a pro monumentální Slovanskou epopej. Nová publikace nakladatelství Slovart představuje sbírku Ivana Lendla v kvalitních reprodukcích.

Publikaci Ivan Lendl: Alfons Mucha vydalo roku 2018 nakladatelství Slovart hned v několika jazykových verzích. Editory textu jsou Jack Rennert a Karel Srp, kteří byli zároveň kurátory stejnojmenné výstavy Muchových plakátů. Ivan Lendl je československý a po získání občanství americký tenista, který se stal jednou z nejvýraznějších postav světového tenisu 80. a 90. let minulého století. Zároveň patří k nejvýznamnějším sběratelům děl Alfonse Muchy.

Publikace je chronologicky rozdělena na tři části, které reflektují jednotlivá Muchova tvůrčí období. První část, nazvaná „Pařížské období“, zahrnuje časový úsek mezi lety 1894 a 1904, jenž znamenal rozvoj tvorby Alfonse Muchy na pařížské scéně. Během tohoto desetiletí se Mucha stal jedním z nejvýznamnějších představitelů art nouveau své doby. Muchův osobitý výtvarný styl, nacházející uplatnění v široké oblasti užitého umění, oslovil vkus jeho doby. Tato část knihy je dále rozčleněna na podkapitoly podle druhu děl (plakáty pro propagaci potravinářských výrobků, nápojů anebo výstav, kalendáře, dekorativní panó a podobně). Druhá část knihy obsahuje reprodukce z Muchova amerického období, ve kterém malíř omezil svou tvorbu a soustředil se na přípravu projektu Slovanské epopeje. Její realizaci se věnoval ve svém tzv. českém období (popis českého období tvoří třetí část knihy), kompletně byl cyklus dokončen roku 1926.

Titul obsahuje nově zhotovené, vysoce kvalitní reprodukce všech exponátů Lendlovy sbírky a více než sto přípravných kreseb, skic a tisků. Čtenáři si v knize mohou prohlédnout i reprodukce Muchových panó, což jsou výplňkové dekorativní obrazy. Ačkoli je Mucha známý primárně pro své plakáty s éterickými ženami (zhotovenými předně za reklamními účely) a pro rozsáhlou Slovanskou epopej, jeho tvorba rozhodně není redukována pouze na díla tohoto typu. Zabýval se i vážnějšími tématy, což dokazuje například plakát pojmenovaný latinsky Russia restituenda (Rusko potřebuje obnovu). Toto dílo zobrazuje podvýživu a utrpení rolnického lidu v Rusku, který se vlivem bolševické revoluce dostal do katastrofální situace.

 

Russia_Restituenda

 

Titul Ivan Lendl: Alfons Mucha je jednou z nejkomplexnějších publikací věnujících se dílu Alfonse Muchy. Kromě velkého množství reprodukcí hotových děl tohoto malíře má čtenář možnost prohlédnout si i četné přípravné skici, díky kterým může nahlížet do procesu tvorby Muchových děl od návrhů po hotové dílo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIvan Lendl: Alfons Mucha

Slovart, 2013

Napsat komentář